Начало / Статии / Статии - Италия

Пестум - някои от най-старите храмове в света

Автор

/

Открит случайно през ХVІІІ в., Пестум е обитаван 700 години, преди да падне заедно с Римската империя в нейните последни дни. Върху една плоска крайбрежна равнина, която Пърси Биш Шели нарича „неизразимо величествена“, се намират някои от най-великолепните антични руини в света, и вероятно най-старите.

От двата избелени от слънцето варовикови главни експоната тук Базиликата е една от най-ранните трайни постройки на западната цивилизация. Храм, посветен на Хера, съпругата на Зевс, датира от VІ в. пр.н.е. и е сред най-добре запазените в Европа.

В съседство е прочутият храм на Нептун, смятан за един от античните най-големи и най-красиви храмове в света. Изграден около 450 г. пр.н.е., той е една от най-цялостно запазените средиземноморски сгради, като липсват само покрива и части от вътрешните стени, а трийсет и шест дорийски колони все още стоят изправени. Разгледайте Пестум в късния следобед, когато една по-малко остра неаполитанска светлина затопля неговия златист камък.

След това се отправете към близката ферма за селскостопански туризъм и странноприемница на баронеса Сесилия Белели Барата, чиито 400 бивола снабдяват Италия с едно от най-добрите mozzarella di bufala. Гостите на нейната семейна „Тенута Селиано“ могат да се наслаждават на прясна моцарела и рикота всеки ден, както и на целия набор от продукти направо от фермата, приготвени до степен на съвършенство от самата баронеса и сервирани в семеен стил в градината. Ето защо Плиний Стари ще да е нарекъл областта Кампания Феликс – наистина Щастливата Кампания.

Къде: Пестум: 100 км югоизточно от Неапол, 30км южно от Салерно.
Най-добро време: май, юни, септември и октомври.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Пестум!

>
29 февруари 2016 г.

Тагове

стари градове

храмове

Забележителности наоколо

Избрани оферти