Начало / Статии / Статии - Чехия

Международен ден на бирата – 5 начина да празнуваш

Автор

/

Страдаш ли от "ценосиликафобия" - страх от празна бирена чаша?

Всяка година в първия петък на август с високо вдигнати халби си казваме „Наздраве“ в чест на всички онези мъже и жени по света, които се трудят неуморно, за да достигне изстудената бира до масата.

Като всеки истински празник, и Световният ден на бирата има нужда от нещо специално, за да го запомните дълго.

Ето 5 начина да го отпразнувате:

1. Организирайте световна бирена дегустация – купете бири от различни краища на света

2. Открийте български крафт бири – все повече български малки пивоварни създават уникални вкусове. Поинтересувайте се за спецификите и историята на всяка бира.

3. Отидете на емблематична бирена дестинацияГермания, Чехия, Белгия – изберете своята бирена Мека и празнувайте с отброяване на десетте най-добри местни бири.

4. Сготви с бира. Това ми напомня за известната шега за вино, която с бира би звучала като „Обичам да готвя с бира. Понякога даже я слагам в яденето“.

5. Научи няколко наистина удивителни факти за бирата и ги сподели с приятели:

> Според исторически източници е имало период, в който работниците, които са строили египетските пирамиди, са получавали надницата си в бира – по 4 л на ден.

> Всъщност тъкмо в Египет е измислена бирата. Тогава било на мода да се пие през сламка, като богаташите демонстрирали парите си, като ползвали златна сламка.

> Във Вавилон имало чудесна традиция – след сватбата бащата на булката бил длъжен да черпи с бира зет си в продължение на цял месец.

> В Замбия разхищават бирата за лов на мишки. Смесват мляко с бира и след това с лекота залавят пияните мишки.

* празнувай с мярка!

** вдъхновено от предизвикателство 45 ("Открий любима бирена дестинация") от книгата "203 предизвикателства за пътешественици". 

>
06 август 2021 г.

Тагове

бира

любопитно

алкохол

празници

Забележителности наоколо

Избрани оферти