Начало / Статии / Статии - САЩ

Мидъл Форк на река Салмън - голямата американска речна одисея

Автор

/

„Важно е пътуването – пише Монтен, – не стигането“. Съвсем вярно за покачващото равнището на адреналина пътешествие по 160-километровия, със 100 водовъртежа Мидъл Форк на река Салмън, която тече през 52 000 км2 дива местност, най-голямата федерално защитена територия в 48-те щата (без Аляска и Хаваите).

Мидъл Форк на река Салмън, Айдахо, САЩ

Заедно с рафтинга през Гранд Каньон, това е най-типичното американско речно приключение. Силно завихрени водовъртежи от клас І до V ви пренасят през великолепни скални клисури, покрай пясъчни плажове, на които да пренощувате в лагер, и естествени горещи извори, в които да понакиснете понатъртените от гребните лопати кости.

Гледки на мечки, речни видри, канадски муфлони, лосове и големи хищни птици са нещо обичайно, а рафтърите могат също да се отдадат на превъзходен риболов – легендарните кристално чисти води на Айдахо са богати на различни видове пъстърва. Но в центъра на всичко е самата река Салмън, останала незасегната от влиянието на цивилизацията. Тя е най-дългата и най-живописната в щата Айдахо, наричана „Реката, от която никой не се е върнал“ от Луис и Кларк поради трудното преминаване през нея.

Айдахо има 5000 км разпенени води – повече течаща вода, отколкото който и да е друг щат в континенталните Съединени щати, – затова много фирми предлагат върховни рафтинг пътешествия, които съчетават Мидъл Форк с обиколки през Хелс Каньон (най-дълбоката издълбана от река бездна в Северна Америка, по-дълбока от Гранд Каньон) на река Снейк и по река Мейн Салмън, която има някои забавни водовъртежи клас ІІІ.

От организаторите на пътешетвията по Мидъл Форк малцина са толкова опитни, колкото „Роки Маунтън Ривър Турс“, управлявана от Дейв и Шейла Милс от Бойси от 1978 г. Компанията има безупречна история, наема най-добрите
водачи и сервира невероятно вкусна храна. Вечерите край лагерния огън включват любими рецепти от успешната готварска книга на Шейла, сервирани под балдахина на ярките звезди.

Къде: 69 км от Станли и 210 км североизточно от Бойзи, Айдахо, САЩ
Най-добро време: май - октомври

Виж най-добрите оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Ню Йорк

Екскурзия във Вашингтон

Екскурзия в Лас Вегас

 

>
24 октомври 2011 г.

Тагове

диви животни

рафтинг

резервати

реки

риболовен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти