Начало / Статии / Статии - САЩ

Световноизвестни маршрути - Част 2

Автор

/

Векове наред групи хора, обединени от страстта си към пътуването, са чертали алтернативни географски карти от маршрути на различни теми, като ние ви представяме Част 2 на класацията на едни от най-известните от тях. Вижте останалите маршрути в Част 1.

Магистралата "Милион долара" - до небето по път или с парен влак

В тази югозападна гънка на Колорадо, където пустинята се среща с планина, целта са панорамните гледки от върха на планината, но да се изкачите там е само половината от забавлението. Много скитници обявяват „Сан Хуан Скайуей“ за най-красивия път в континенталните Съединени щати. Преднамерено проектиран живописен обиколен път, той свързва старите процъфтяващи миньорски градове Урей и Дуранго. Освен изключителните, непрекъсвани от нищо панорамни гледки на Скалистите планини, обиколката предлага носталгично пътешествие в далечното минало на щата Колорадо и дните на разцвета на неговите златни мини: една отсечка от нейната дължина е известна като магистралата „Милион долара“, намекваща за стойността на долнокачествената златна руда, налична в речното корито.

"Рубенсовият маршрут" и катедралата "Дева Мария Богородица"

Докато Брюксел и Брюж привличат туристи, Антверпен продължава да се развива като индустриален център. Ако обаче го заобиколите, ще пропуснете да видите какво е останало от златния период на ХVІ и ХVІІ в., когато Антверпен е имал водещо място в интелектуалния, търговския и художествения живот на Ниските земи. Следвайте Рубенсовия маршрут, като посетите Кралския музей за изящни изкуства, който притежава една от най-богатите колекции в света от негови платна. След това свърнете към по-интимната къща-музей „Рубенс“, една аристократична резиденция, където художникът е живял от 1610 до 1640 г. Не пропускайте и невероятната готическата катедрала „Дева Мария Богородица“ с нейните 47 камбани.

Маршрутът „Овърленд“ и Национален парк „Крейдъл Маунтън“

На 240 км южно от Австралия, Тасмания, планинска територия с размерите на щата Вирджиния, изглежда сякаш накрай земята дори за австралийците от континента, а благодарение на нейното изолирано местоположение, голяма част от флората и фауната й не се среща никъде другаде на планетата. Перлата в тази национална корона е националният парк „Крейдъл Маунтън“, чиито назъбени върхове и високи бърда формират голяма, неусвоена от човека част от областта. 85-километровият преход „Овърланд“, свързващ парка „Крейдъл Маунтън“ и езерото Сейнт Клеър, е най-прочутият маршрут в страната, който всеки австралиец е дал обет да измине поне веднъж в живота си.

Маунт Уошингтън - aпалачският маршрут и Белите планини

Апалачският маршрут, най-известният маршрут за пешеходен туризъм в света, минава покрай източното крайбрежие на Съединените щати от северните гори на Мейн до планините Спрингър в Джорджия, разстояние от над 3500 км. Изчисляван на около 5 милиона крачки, той преминава през 14 щата, с най-дълъг участък във Вирджиния (875 км), най-голямо изкачване в Гранд Смоуки Маунтънс в щата Тенеси (2025 м) и, според повечето разкази, една от най-красивите и трудни части, преминаваща през Ню Хампшър.

Маршрутът „Луис и Кларк“ - тера инкогнита в американския Запад

През 1803 г. президентът Томас Джеферсън изпраща двама вирджинци, Мериуедър Луис и Уилям Кларк, да търсят проходим път през американския Запад към Тихия океан, като по предварителни разчети те трябвало да се върнат до една година. Луис и Кларк изтърпели истинска американска одисея, маркирайки един близо 6000-километров маршрут през земи, познати преди това само на индианците и траперите. Части от маршрута могат да бъдат изследвани пеша, на кон, с велосипед, кола или лодка, а остават местенца, където пейзажът си остава на практика непроменен от времето на експедицията.

Алпийският път и Цугшпице - пътуване през красоти

Германския алпийски път (Deutche Alpenstrasse) е един от европейските най-древни и живописни пътища, виещ се из Баварските Алпи, поразително красивата естествена граница между Германия и Австрия. За 500-те изпълнени с гледки километри от Боденското езеро (езерото Констанц), покрай древни замъци, старинни дървени странноприемници и високопланински селища с изкусно изрисувани домове, които баварците наричат Luftlmalerei, пътят дава възможност на пътешествениците да видят най-доброто от Германия.

>
03 юни 2013 г.

Тагове

катедрали

Класации

кулинарен туризъм

културен туризъм

маршрути

пътешествия с влак

Забележителности наоколо

Избрани оферти