Начало / Статии / Статии -

Най – изумителните замъци и дворци

Автор

/

Замъкът Нойшванщайн – класически приказен

 Най-известният от трите царски дворци построени за Луи II от Бавария (наричан понякога лудия крал Лудвиг), е царския дворец разположен в Баварските Алпи – Нойшванщайн (Neuschwanstein Castle). Сторежът му е започнат през 1869г. и си остава недовършен до смъртта на краля през 1886 г. Замъкът е въплъщение на  романтизма на XIX век. Като фантастична имитация на средновековен замък Нойшванщайн има кули и е разположен на изключително висока точка - над пролома на реката Пулат.

Строителството на замъка протича в съответствие с добре обмислен план. Замъкът е бил снабден с всички видове технически удобства, които били много модерни, или по – точно казано - революционни за времето си. Има течаща вода и тоалетни, оборудвани с автоматично пускане на водата на всеки етаж. Система с горещ въздух за отопление на цялата сграда. Американските туристи вече познават Нойшванщайн, тъй като замъка на Спящата красавица в Дисниленд е моделиран по него.

Замъкът Дворецът Потала – тибетската гордост

Кацнал върху хълма Marpo Ri, 130 м. над долината Лхаса, двореца Потала (Potala Palace) се издига на още 170 м. и е най-голямата монументална структура в цял Тибет. През 637г. императорът Сонгцен Гапро  решава да построи дворец на хълма, но това става реалност в далечния  ХVII в. Строежът на двореца започва през 1645 г. по време на царуването на Петия Далай Лама и до 1648г. била построена частта Potrang Karpo, или Белия дворец. Potrang Marpo, или Червения дворец, е изграден в периода между 1690 г. и 1694 г. За неговата конструкция били необходими повече от 7000 работници и 1500 художници и занаятчия. Двореца Потала е само леко повреден по време на тибетското въстание срещу китайските нашественици през 1959 г. За разлика от повечето други тибетски религиозни структури, не е бил плячкосан от Червената гвардия между 1960 г. и 1970 г. В резултат на това, всички параклиси и техните артефакти са много добре запазени.

Замъкът Малборк – историческото наследство на Полша

Замъкът в Малборк е построен в Прусия от Тевтонския орден. Орденът кръстил замъка с името Мариенбург, което означава замъка на Мария. Около него се разраснал град, който взел името на замъка. През 1945 г. градът отново бил част от Полша и след 173 години бил наречен Малборк. Той е класически пример за средновековна крепост и е най-големият в света готически замък, направен от тухли. ЮНЕСКО включил замъка и неговия музей в списъка си за историческо наследство през декември 1997 г.

Льовенбург – Уолт Дисни на Европа

Замъкът Льовенбург се намира в парка Вилхелмсхьое, в единия край на града Касел. Другото му име е „замъка на лъва“. Построен е от ландграфа Вилхелм IX от Хесен Касел (1743 -1821) и е наречен  Уолт Дисни " на своето време.Той е един от първите големи нео-готически сгради в Германия. Днес учените определят замъка Льовенбург като една от най-значимите сгради в този архитектурен стил.

Замък Хуняд – приказен и призрачен

Замъкът Хуняд се намира в Хунедоара (Румъния) и е част от Княжество Трансилвания. Смята се, че това е мястото, където Влад III на Влашко (по-известен като Дракула) е бил държан като затворник в замъка в продължение на 7 години, след като бил свален от власт през 1462г. Замъкът е реликва на династията Хуняди. Тя е построена в готически стил, но има включени  архитектурни елементи от барока и ренесанса. Той е голяма и доста красива сграда, с високи и  цветни покриви и кули, множество прозорци и балкони, които са украсени с каменни резби.

Замъкът Предямски – скално чудо

Всеки замък в света, е уникален по някакъв начин, няма два еднакви. Въпреки, че замъка Предямски  е твърде малък и скромен в сравнение с други, той е може би единственият в света, който е интегриран в една пещера, и то втората по големина пещера система в Словения. Името му, Predjamski Grad, буквално означава "Замък в предната част на пещерата."

Замъкът не е построен на един път. Първите писмени записи датират от XIII век, въпреки че първата част (лявото крило) вероятно е построена през първата половина на XII век. Средната част е добавена по времето на Възраждането, а дясното крило е построено около 1570 г. Някои промени са добавяни и променени по-късно, но от ремонтни работи започнали от 1990 г. насам, целта е възстановяване на първоначалния му вид от XVI век.

Дворецът Пена – романтизъм по европейски

Националния дворец Пена  в Португалия е най-старият дворец, вдъхновен от европейския романтизъм. Той се намира на върха на един хълм над град Синтра и в ясен ден можете  лесно да го видите чак от Лисабон. Построен през XVв. като дворец, по-късно той е реконструиран и дарен на църквата като манастир. Земетресение в 1755 г. съсипва голямата част от него, докато през 1838 г. принц Фернандо го придобива и възстановява. Стилът на двореца е еклектична комбинация от оригиналния му вид и други стилове като романтичен, баварски, както и мавритански архитектурен стил.

Замъкът Мацумото – изумителен по японски

Замъкът Мацумото е един от най - завършените и красиви замъци от всички, типично японски такива. Той също е добър пример за т. нар. hirajiro, замък построен в равнината, а не на хълм или планина. Кулата на Мацумото и по-малкия, втори купол са били построени от 1592 г. до 1614 г. И двете били  добре защитавани, когато мира все още не бил осигурен напълно по това време. През 1635 г. когато военни заплахи приключили, трета кула била построена. Тя служела за наблюдение на Луната.

>
10 февруари 2010 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти