Начало / Статии / Статии - Германия

Старата пинакотека в Мюнхен

Автор

/

Голяма част от статута на Мюнхен като „тайна столица“ се дължи на неговите музеи от световна класа. Със зала след зала платна на стари майстори и шедьоври на Ранния северен ренесанс в своята колекция, която обхваща ХІV–ХVІІІ в., наскоро обновената мюнхенска Стара пинакотека днес съперничи на Лувъра по класата на изложбите си.

Подтичващите да видят Мадоната с младенеца на младия Леонардо или Увенчаване с трънения венец на Тициан могат да пропуснат творби на Мемлинг, Брьогел, Халс и Дюрер (Четиримата апостоли, неговата последна работа, е друга забележителност на музея). Картинната галерия се гордее с една от най-богатите колекции на фламандския художник от ХVІІ в. Рубенс – от 62-те му платна тук Автопортрет с Изабела Брант и огромната Страшният съд заслужават особено внимание.

Ван Дайк, неговият най-изтъкнат ученик, е също широко представен тук. Впечатляващата тухлена сграда, изградена във венециански ренесансов стил, е сама по себе си архитектурно съкровище, построено в началото на ХІХ в., за да приюти личната колекция от произведения на изкуството на Лудвиг І.

От другата страна на улицата е Новата пинакотека, в която се събрани творби главно от ХІХ в. За едно чудато, но забавно съпоставяне на преживявания, прекарайте една сутрин в двете картинни галерии и следобед на територията на Октоберфест.

Къде: Старата пинакотека (Alte Pinakothek), Мюнхен, Германия.

>
17 май 2011 г.

Тагове

галерии

любопитно

музеи

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти