Начало / Статии / Статии - Германия

Коледни базари в Мюнхен – магия, вино и канела

Автор

/

Аромат на глювайн (традиционното германско греяно вино с подправки), ром и канела, на коледни курабийки, джинджифилови кексове и захаросани ябълки. Ръчно изработени играчки за елха от стъкло, дърво и плат. Формички за бисквити – снежинки, елени, елхи. Любимите коледни песнички, звънчетата на елените на Дядо Коледа.

Ако виждате, чувате и усещате всичко това, а на заден план виждате впечатляващата часовникова кула на Мариенплац и огромна елха с 2500 лампички, значи се намирате на коледния базар в Мюнхен.

Първият коледен базар в Мюнхен се организира някъде през 14-и век и тогава се нарича Пазара на Свети Николай. Днес столицата на Бавария е може би най-доброто място, което можете да посетите в Германия преди Коледа - тук базарите са много и различни.

Целият град се е превърнал в една огромна сцена за коледна магия, а посетителите стават участници в нея.

На няколко крачки встрани от централния площад Мариенплац се намира най-голямата сцена с ясла в Германия.

Няколко пъти преди Коледа се организира традиционният Крампус маратон. Крампус е германски страховит коледен герой, който плаши децата, които не са слушали. Той е придружен от Свети Николай и заедно с тях посетителите могат да направят обиколка на Коледния базар (за 2014 г. датите на бягането са 14 и 21 декември).

И разбира се, няма как да посетите базара и да не се видите с Дядо Коледа. Той пристига всеки следобед между 16 и 18 часа, за да събере желанията на децата.

На мястото, където се провежда Октоберфест, се простират шатрите на друг коледен базар - Tollwood, където акцентът е върху ръчно изработените подаръци и музиката на живо.

Има и средновековен базар близо до Одеонсплац. Във вътрешния двор на кметството пък се помещава Коледната поща.

Вижте най-добрата оферта за Коледните базари в Мюнхен!

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Мюнхен!

>
15 октомври 2014 г.

Тагове

идеи за уикенд

коледа

коледни базари

романтични градове

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти