Начало / Статии / Статии - Германия

Немски коледни базари - ястия и напитки, които да опитате

Автор

/

Германските коледни базари са пир за всички сетива, който си струва човек да си подари поне веднъж в живота (а за пристрастените - поне веднъж годишно). Празничните светлини, ръчно изработените подаръци и украшения за елха, музиката и общата еуфория са невероятно преживяване, но са и много изморителни. В тези мигове на умора нищо не може да се сравни с това да последвате някоя от изкусителните миризми, които се носят из пазарите.

Ето и някои от най-популярните ястия и напитки, които да опитате на немските коледни базари (aко пък не ви е в плановете да отскачате до там тази година, имате списък с идеи за кулинарни експерименти у дома!):

Глювайн (греяно вино)

Ароматното греяно червено вино върви с подправки (канела, кардамон и други) и портокал по време на празничния сезон в Германия. Можете да го поръчате буквално на всеки ъгъл, като срещу малък депозит го получавате в красива порцеланова чаша. Вие можете да решите дали да върнете чашата (и да си получите депозита обратно) или да си я запазите за спомен.

Фойерцангебуле (греяно вино с ром + специални ефекти)

Основната съставка на този труден за произнасяне огнен пунш е греяното вино с подправки, към което се добавят ром и захар. Сервирането е зрелищно - на повечето места ще запалят рома пред очите ви, преди да налеят коктейла в чашата ви.

Айерликьор (яйчен ликьор)

Яйчният ликьор се прави с жълтъци, бренди, ванилия и захар и е една от онези напитки, които или обожавате, или ненавиждате. Опитайте, за да разберете в коя категория ще попаднете.

Вурст (различни видове наденици)

Наденичката е кралицата на коледните базари, където винаги има ъгъл, посветен на печените на открит огън месни специалитети. Студените декемврийски дни се понасят по-лесно с топла наденичка в хлебче с горчица в ръка. Бирата е по желание, но ако хапвате вурст, е малко вероятно студът да ви попречи да пийнете една.

Лебкухен (медени сладкиши)

Меденките и всички форми на медени сладкиши, кексчета и курабийки, приготвени с тестото по рецептата за лебкухен ухаят на Коледа - джинджифил, канела, кардамон, кориандър, карамфил… Продават се навсякъде и са в най-различни форми, с глазури и шоколад.

Щолен (коледен кекс)

Щоленът се приготвя със семпли съставки - вода, мая и брашно, за да се спази традицията за постене преди Коледа. Това, което го прави неустоим, са добавките като портокалов сок, стафиди, портокалови корички, бадеми и други ядки и плодове. Самото тесто не е сладко (ако не броите сушените плодове), но е щедро поръсено с пудра захар отгоре.

Картофелпуфер (картофени палачинки)

Тънки, хрупкави и ароматни - макар и да не са най-здравословното нещо, което можете да си поръчате, картофените палачинки са едно от най-вкусните. Не са типично коледно ястие, но ще ги намерите на всеки коледен базар, както и в почти всички ресторанти. Можете да ги срещнете и с наименованията райбекухен или райбеплецхен.

Печени кестени и ядки

Коледа и зимата миришат на печени кестени. Или пък печените кестени миришат на Коледа и зима? Във всеки случай, германските коледни базари не минават без това уютно ухание.

Кезешпецл (яйчни нудъли)

Ще откриете тези яйчни нудъли, сервирани само с кашкавал, предимно на коледните базари в Южна Германия. Оглеждайте се за огромните тигани, в които забъркват обикновената, но невероятно вкусна комбинация.

>>> Вижте актуалните оферти за Коледни базари! >>>

Вижте още:

Предколедни екскурзии

Оферти за Коледа

 

 

>
06 декември 2023 г.

Тагове

идеи за уикенд

коледа

коледни базари

кулинарен туризъм

кулинарни изкушения

кулинарни фестивали

семеен туризъм

забавления за деца

идеи за подарък

Забележителности наоколо

Избрани оферти