Начало / Статии / Статии - Германия

Дойчес музеум - световна технология в орехова черупка

Автор

/

Най-големият, най-старият и най-пълният музей от своята категория в света обхваща всеки въобразим аспект на научно-техническите търсения с демонстрации и интерактивни изложби в петдесет и пет различни отдела, включително музикални инструменти, аеронавтика, фотография, физика, текстил и всичко останало.

Дойчес музеум - Германия

Увлекателен както за деца, така и за възрастни, той не е просто място за гледане, а за активно участие – правене на химически експерименти, натискане на бутони, дърпане на лостове и ръчки, каквито има в изобилие. Построен върху остров посред река Изар, тук лесно може да се прекара цял ден в компанията на исторически оригинали, като първата германска подводница (от 1906 г.), първия електрически локомотив („Сименс“, 1879), работната маса от лабораторията, в която за първи път е осъществено делението на атома, десетки автомобили, включително първия „Бенц“ от 1886 и луксозните „Бугати“ и „Даймлер“ от 20-те и 30-те години на ХХ в.

Други безценни експонати включват цялостно и страхотно убедително копие на испанските пещери Алтамира. Ако се съди по броя на посещенията, аеронавтиката е любим отдел; неговите зали с размер на хангари приютяват първите самолети – от „Type-A Standard“ на братя Райт, направен през 1909 г. в САЩ, до военни самолети от 30-те и 40-те години на ХХ в.

Оттук има пряк достъп до сектора, посветен на космическите пътешествия, където изложените най-последни „Скайлаб“ не са наполовина толкова интересни, колкото показаните по-ранни опити, като Хитлеровите „Фау-2“, с кодово име „А4“.

Къде: Дойчес музеум, Мюнхен, Германия.

>
04 май 2011 г.

Тагове

любопитно

музеи

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти