Начало / Статии / Статии - Австралия

Най-странните животни по света

Автор

/

 

Морски охлюви (Nudibranch) имат различни, най – причудливи форми и цветове. Някои са раирани като тигри, други са покрити с неонови петна, просто не могат да се определят точно, наистина са изумително красиви.

Морските охлюви може да бъдат видени в кораловите рифове в целия свят – от големия австралийски бариерен риф, през рифовете на червено море, до калифорнийския остров Сан Мигел. Трявба да се внимава обаче, защото повечето морски охлюви са силно отровни.

Странни животни - Австралия

Нарвалите (narwhal) - най - близките до еднорога

В ледените води на Северния ледовит океан може да се видят нарвалите (narwhal). Те са най – близките до еднорога животни в света. Тези средно големи китове имат спираловиден рог, който всъщност е зъб. При мъжките екземпляри рога може да достигне до 2,70м. Въпреки, че никой не знае точно за какво служи този рог, се смята, че нарвалите го използват при ритуали за ухажване на женските. Тази им дейност много наподобява битка с мечове. Ако искате да ги видите, може да се възползвате от организирани круизи.

Гигантският мравояд (giant anteater)

Гигантският мравояд (giant anteater)се подвизава в горите и саваната на Централна и Южна Америка. Те са особено популярни е Западна Бразилия. Самото им име подсказва, че тези животни се хранят с мравки и термити. Имат доста причудлива форма. Той притежава нокти 10см, с които достига до храната си, има рунтава опашка, чрез която пази равновесие докато рови в земята. Интересното при мравоядите е, че не стъпват на глезените си за да запазят ноктите си остри.

Дългоносата маймуна (proboscis monkey) 

Дългоносата маймуна (proboscis monkey ) е червено – кафява, ядяща листа маймуна. Различното при тях е са носовете им – те са големи и увиснали. Когато се хранят трябва да побутнат носа си настрани за да могат да достигнат до устата си. Те са и изключително добри плувци, което не е характерно за маймуните. Дългоносите маймуни са застрашен вид и единствените места, където може да видят са горите от магрови дървета и блатистите местности на Борнео.

Хамелеонът на Джаксън (Jackson’s chameleon)

Хамелеонът на Джаксън (Jackson’s chameleon) е доста диво изглеждащ хамелеон с три рога на главата. Като всички други хамелеони и той има въртящи очи, бърз език (1000 пъти по – бърз от останалите части на тялото му) и възможност да променя цвета на кожата си когато усетят хищници. Тези хамелеони са изключително чувствителни, дори се стига и до бой, ако някой мъжки навлезе на територията на друг (т.е. ако се настани на клона му). Тези „хубавци“ можете да видите в горите на Кения, а също има малка популация и в Танзания.

Ай ай (aye-aye)

Ай ай (aye-aye) е един от най – странните и най – редките видове лемури. За разлика от лемурите във филма „Мадагаскар“, тези изглеждат доста страшничко. Имат големи и вторачващи се очи и зловещо дълги пръсти (особено на предните лапи). Те им служат за да могат да се задържат на клоните, и да хващат буболечки с тях. Местното население ги смята за предвестник на лош късмет. Тези малки чудновати лемури може да се видят единствено в източните гори на Мадагаскар.

Мармозетките (Pygmy Marmoset) 

Мармозетките (Pygmy Marmoset) притежават дълга опашка, златиста козина на петна, която е доста буйна и придава на малката маймунка вид на малък лъв. Всъщност те са най – малките представители на вида си. Зрелите мъжки мармозетки тежат от 140 до 160гр. Големи са колкото един лимон. Мармозетките освен с размера си, впечатляват и със звуците, които издават за да комуникират помежду си. Тези малки симпатични същества могат да бъдат видени в тропическите гори на Амазонка,като това включва части от Бразилия, Еквадор, Перу и Колумбия.

Великолепната фрегата (magnificent frigate bird) 

Великолепната фрегата (magnificent frigate bird) е птица, при която мъжките екземпляри имат малко по – различен начин на ухажване на женските си. Мъжките имат т.нар. гърлена торбичка – наподобява балон, който покрива гърлото и гърдите му. Всяка година през размножителния период (април, май), мъжките застават на клон или скала и надуват своята гърлена торбичка. През това време те не могат да летят, но за да привлекат вниманието на някоя женска, те тракат с клюн и махат с криле. Ако искате да видите тези красавци през размножителния им период ще трябва да посетите островите Галапагос.

Малайзийският тапир (Malayan Tapir)

Малайзийският тапир (Malayan Tapir) е най – големият и най – красиво изглеждащият от рода на тапирите. Те са тревопасни. Малайзийският тапир има бели и черни петна, подобно на панда, и дълъг и гъвкав хобот, който използват като шнорхел когато плуват. Малките бебета имат доста бели петна по себе си до възраст от 6 месеца. Това им позволява да се крият от хищниците в шарената сянка на гората. Когато пораснат половината от гърба им и корема става бел, а останалата част остава черна. Тези представители на семейство тапири можете да видите е тропическите гори на южен Тайланд, на Малайския полуостров и остров Суматра. Тъй като не е особено лесно да бъдат забелязани, най – доброто място на което може да бъдат видени е малайзийския национален парк Таман Нагара.

Птицечовката (Platypus)

Птицечовката (Platypus) е вероятно едно от най – чудатите същества в света. Те имат плоска бобърска опашка, подобни на тюлен плавници и кожа и голяма човка, подобна на патешката. Определено е интересен екземпляр на животинския свят. Странното около птицечовката е, че тя е един от двата бозайника на планетата, които могат да снасят яйца (другия е ехидната). Могат да бъдат видени в реките и сладководните езера на Австралия.

 

>
10 ноември 2009 г.

Тагове

животни

Забележителности наоколо

Избрани оферти