Начало / Статии / Статии - САЩ

Ден на музейното селфи - един почти случаен празник

Автор

/

Докато се разхождат из световноизвестни и тайни, но причудливи експонати в някой музей по света, туристите често вадят телефона си, за да се снимат с видяното. Една лондонска блогърка обаче превръща обикновената снимка в музея в международен ден, който се отбелязва от хиляди музеи по цял свят.

Идеята за Деня на музейното селфи е на блогърката Мар Диксън, която през 2015 г. посещава няколко музея един след друг с дъщеря си. Примерът й се разпространява светкавично и днес много музеи участват със собствени кампании в Twitter, Facebook и Instagram, като някои дори премахват забраната си за снимки за деня.

Селфи революция

Снимка: iStock by Getty Images

Денят на музейното селфи е един вид революция в архаичния свят на музеите, които в продължение на години имаха огромни знаци, забраняващи правенето на снимки със светкавица. Докато светлината от фотоапарата наистина уврежда чувствителните предмети на изкуството, много от които на възраст няколко века, съвременните смартфони със свръхчувствителните си лещи позволяват да се снима в музеите, без да се нанася вреда на експонатите.

За да отбележите Деня на музейното селфи, изберете си музей, снимайте се с най-необикновения/забавния/страшния експонат и качете снимката в социалните си канали с #MuseumSelfieDay.

Може да посетите градския музей в населеното място, където живеете, а може и да използвате повода да си организирате екскурзия до съседен град. Денят на музейното селфи се провежда в средата на януари (датата за 2022 г. е 19 януари), когато обикновено времето е студено и предразполага към по-продължителни обиколки из залите на избрания от вас музей.

Специални музеи, посветени на селфито

Снимка: iStock by Getty Images

Освен че можете да си направите снимки в който и да е музей по света, вече има и немалко музеи, посветени специално на селфито. Обикновено те са поредица от ярки, интересни или сюрреалистични фонове, на които посетителите да си направят впечатляващи снимки за социалните мрежи. Всичко е ярко и обикновено е направено с щипка хумор.

Най-много музеи на селфито има в САЩ - в Лос Анджелис, Маями, Денвър, Сан Антонио, Сиатъл, Остин, Атланта, Хюстън, Бъфало, Лас Вегас, Ню Йорк, Орландо, Филаделфия. В Лондон също има подобен музей, наречен Selfie Factory, предстои откриване на такъв музей и в Канбера, Австралия.

Вижте актуални Last Minute оферти!

>
19 януари 2022 г.

Тагове

любопитно

музеи

семеен туризъм

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти