Начало / Статии / Статии - САЩ

Най-странните музеи по света

Автор

/

Днес ще ви „разходим“ из дебрите на странните музеи. Наистина има какво да се научи.

Музея на зайчето - Пасадена, САЩ

Идеята за този музей възникнала съвсем спонтанно – от плюшено зайче с надпис „толкова много те обичам“ за Св.Валентин. Оттогава двамата съпрузи Кандис Фрейзи и Стив Лубански събират зайчета. 15 – годишният им труд води до превръщане на къщата им в Пасадена, в музей на зайчето. Там ще видите 23 000 експоната на зайчета – текстилни, пластмасови, керамични или др. Един от най – интересните експонати е стомна за вода във формата на зайче, с облеклото на краля на рока - Елвис Пресли. Най – странният от тях е „градината на разбитите мечти“ - място в градината на къщата, където се събират счупените експонати или по – точно гробището на счупените зайчета. Семейството приканва туристите да отскочат до там.

Музей на тоалетната чиния - Ню Делхи, Индия

Кой е подозирал дори, че първата тоалетна чиния датира от 2500 г.пр.Хр. Музеят показва еволюцията на тоалетната чиния от целия свят. Мисията на основателя на музея е да се покаже, че здравословните привички и канализацията имат голямо значение. В Индия две/трети от канализацията не работи както трябва. Най – известният експонат там е т.нар. "трон".

Музей Велветерия - Портленд, САЩ

Посветен е на картините от кадифе. Отворен е през 2005 г., а експонатите в него са едва 350. Основателите на музея обаче разполагат с над 1000 експоната.  Една от по – странните и необичайни картини е Unicorn Combover – грива на еднорог, увита около главата на млада жена.

Музеят за коса на Лейла - Индипендънс, САЩ

Бившата стилистка Лейла Кохуун е отдала живота си на косите, но открива истинската си страст в антикварен магазин. Тя открива изкуството с коса – бижута, венци или картини със залепена на тях коса. Кохуун започва да колекционира коса от 1949 г. И отваря музей през 1990 г. По – голямата част от екпонатите датират от XVIII век, като например два венеца направени от косите на две сестри, които обръснали косите си преди влизането им в манастир. Тук има и част от Холивуд – музея разполага с кичур от косата на Мерилин Монро и венец, направен от косата на Филис Дилър.

Музея на мъченията - Амстердам, Нидерландия

Посетителите се връщат над 500 години назад в историята, разхождайки се е музея. Това са времена, в които методите и начините за наказание са се постигали с болка или смърт чрез изтезания. Зловещото чувство, създадено от средновековните съоръжения за мъчения и наказания, се засилва от приглушената светлина. В този музей могат да се видят ужасяващи уреди като „стола на инквизицията“, покрит с шипове и каиши и „черепотрошачката“ - съоръжение подобно на менгеме, което буквално размазва черепа на човек.

Вижте актуални оферти за Индия!

>
13 ноември 2020 г.

Тагове

любопитно

музеи

Забележителности наоколо

Избрани оферти