Начало / Статии / Статии - САЩ

Центърът „Гети“ - футуристичен храм на изкуството на миналото

Автор

/

Шедьовър на прочутия архитект Ричард Майер, центърът „Гети“, състоящ се от шест сгради, разположени върху площ от 440 декара, е строен 14 години и е струвал един милиард долара. Открит е през 1997г. като един модерен Акропол, кацнал на върха на планински хребет в Санта Моника и гледащ над Лос Анджелис към Тихия океан.

Центърът Гети, Лос Анджелис, САЩ
 

Проектирана да приюти непрестанно разрастващата се колекция на Гети от творби на изкуството преди ХХ в. и библиотека с над 1 милион тома по история на изкуството, цитаделата на върха на хълма е сама по себе си произведение на изкуството, създадено от сияен бял травертински мрамор и стъкло. Светли, понякога много извисяващи се галерии разчитат много на естествената светлина и са отделени с вътрешни дворове, фонтани, свързващи алеи и прозорци, които рамкират изгледите към проектираните от Робърт Ъруин градини и отвъд тях. Ириси на Ван Гог и пет картини на Сезан (включително Натюрморт с ябълки) са най-големият магнит за масите тук, но истинската сила на музея остават неговите езотерични колекции от Ренесанса до импресионизма и европейските приложни изкуства на ХVІІІ в.

Няма по-чудесно място за любуване на залеза над Тихия океан от терасата на центъра на ресторанта, чиято кухня с калифорнийски, азиатски и средиземноморски акценти привлича също толкова голямо внимание, колкото изкуството. Същата новаторска кухня надзирава едно по-просто меню в популярното кафене. Храната е голяма част от очарованието на центъра, служейки като образец за вниманието, което центърът отделя на атмосферата и цялостното изживяване.

Сред другите музеи, които добавят изкуство към попкултурната идентичност на Лос Анджелис, са „Лос Анджелис Каунти Мюзиъм ъф Арт“ (LACMA), малкият, но превъзходен „Нортън Саймън Мюзиъм“ в Пасадена, „Хънтингтън Гардънс енд Галърис“, както и посестримият музей на „Гети“ – „Гети Вила“ в Малибу. Този вдъхновен от Помпей дом е бил поръчан много отнапред от американския петролен магнат Джон Пол Гети, един от най-богатите хора на съвременността. Музеят е завършен две години преди смъртта му през 1976г., и макар той никога да не го е посетил, все пак е избрал да бъде погребан тук. Днес центърът е посветен на неговото достойно за уважение изследване на гръцките и римски старини.

Къде: Лос Анджелис, Калифорния, САЩ
Най-добро време: целогодишно

>
17 август 2011 г.

Тагове

музеи

музеи за изящни изкуства

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти