Начало / Статии / Статии - Хърватия

Остров Хвар - твърде хубаво, за да е истина

Автор

/

„Ако познаваш Хвар, познаваш и Рая“ – гласи една местна поговорка. И този земен рай наистина ни се представя в най-различни аспекти. Хвар е много популярна ваканционна дестинация, като през летните месеци тон дават младите хора с техните клубни забавления. Това е и „Ривиерата на Далматинското крайбрежие“ – с отлични хотели и шикозни барове, а в разгара на сезона тук идват звезди на киното и спорта от световна величина. Техните луксозни яхти често запълват красивото пристанище на острова.

            Снимки: Alex E. Proimos

Климатът също играе важна роля за привличането на туристи. Често се цитира числото 2718 – това е броят на часовете слънчево греене на година; очевидно по-голям от всяко друго място в Средиземноморието. До Хвар можете да дойдете по море – с яхта или с ферибот. Това засилва усещането, че тук сте на истински остров, отделени от останалия свят. Фериботите тръгват от оживения град Сплит на север и пътуват около час, минавайки покрай остров Брач. Гледките към Хвар от приближаващия ферибот разкриват неговата необикновена красота: дълга поредица от заоблени варовикови хълмове, покрити със зеленина. Хвар има формата на пура, разположена успоредно на Далматинското крайбрежие в Адриатическо море. Почвата му е необичайно плодородна за тукашните острови и освен това островът е благословен с множество извори и потоци. Във вътрешността му има иглолистни гори, лозя, маслинови горички и овощни градини.

Тези дадености са привличали тук хората още от каменната ера. Древните гърци се заселили на острова през 384 г. пр.Хр. и построили пристанище на северния му бряг, наричано днес Стари град. На това място, където фериботите с автомобили на туристите акостират, се намира един от най-старите европейски градове. Гърците обработили и земите около населеното място, като разделили нивите с огради от суха каменна зидария и ги снабдили с цистерни за събиране на дъждовна вода, които се използват и до днес – 24 столетия по-късно. Най-видими следи на острова са оставили обаче венецианците и особено в главното им пристанище – едноименният град Хвар, където днес пристигат пътническите фериботи. Той е разположен около красив залив и има обширен централен площад – Тръг Светог Стиепана (площад „Свети Стефан“). Околните сгради напомнят за средновековния град, красиво застроен и облицован с гладки варовикови плочи, някогашна военноморска база на венецианските галери.

            Площад Св. Стефан, гр.Хвар

Доказателство за стратегическото значение на острова е запазената крепост от ХVI в., издигаща се над града и наричана Шпаньола заради испанските си архитекти. Тя била част от защитните съоръжения, изградени от венецианците за защита срещу пиратски и османски нападения. Тихият францискански манастир от ХV в. в град Хвар, построен за убежище на моряците, разкрива част от съзерцателния аспект в живота на острова. 500-годишните кипариси, които растат в манастирския двор, символизират продължителната историческа приемственост по тези места. Когато Наполеоновите войни сложили край на Венецианската империя, Хвар станал част от Австрийската империя и започнал да запада. Но това именно го спасило и от модернизация и застрояване.

Наричат Хвар „Островът на лавандулата“ заради мащабното отглеждане и преработка на това растение, започнало през ХIХ в. и захранващо със суровина френската парфюмерийна промишленост. Лавандуловото масло и сапун и днес са хубав сувенир от острова. В днешно време проспериращият град внимателно инвестира в обновлението си, като множество от бутиците, хотелите, ресторантите и кафенетата са поместени в старинни постройки, някои от които на 400 години. Покрай бреговете на Хвар обаче е пълно с моторни лодки, яхти, надуваеми лодки и сърфисти.

Плажовете сами по себе си са с ограничен капацитет, но недалеч от входа на пристанището на град Хвар се намират Паклени Отоци – верига от 16 малки островчета, където има изобилие от плажове и плажни ресторанти, предлагащи пресни морски дарове на скара и особено сепии. Летовниците наемат лодки или водни таксита, за да прекарат деня на спокойствие в някое заливче на тези островчета сред борови дървета, да си починат, да поплуват, да се гмуркат и да се наслаждават на онези 2718 слънчеви часа. След това се качват на лодките и се връщат обратно, за да се преоблекат и се слеят с шикозната тълпа туристи из грейналия от светлина главен град, като откриват, че Хвар е известен и с бурния си нощен живот.

Кога да отидете там: Активният сезон продължава от май до септември; през юли и август главният град гъмжи от туристи, но е много забавно; през септември – октомври е по-спокойно и все още топло.

На какво да обърнете внимание: Хвар е един от двата най-известни винарски района в Хърватия, но чудесните му червени и бели вина рядко се изнасят, така че трябва да идете там, за да ги опитате.

Съвети: Не се паникьосвайте и не се самосъжалявайте, ако задуха топлият вятър от Сахара (сироко). Това става обикновено през пролетта или есента – тогава всички страдат.

Полезни факти за остров Хвар:

Координати: 43° 8' с.ш./16° 44' и.д.
Площ: 297 кв. км
Статут: хърватски остров
Население: 11 100 души
Главен град: Хвар
Официален език: хърватски
Парична единица: куна

Вижте актуални оферти за екскурзия в Дубровник!

>
28 февруари 2024 г.

Тагове

кулинарни изкушения

летен туризъм

маршрути

плажове

почивка на яхта

приказните острови

средиземноморие

сърфинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти