Начало / Статии / Статии - Хърватия

Непознатата Европа: Трогир в Хърватия

Автор

/

Трогир е очарователен средновековен град в Хърватия, грижливо прибран в крепостни стени на малък остров на Далматинското крайбрежие. Тук плажовете са чисти, хората са спокойни и усмихнати, а цените са по-добри в сравнение с други градове в Хърватия (Загреб, Задар или Сплит например).

Островът на Трогир е свързан с мостове както с континенталната част на Хърватия, така и със съседния по-голям остров Чиово.

Снимка: iStock by Getty Images

Един от магнитите за посетителите на Трогир е крайбрежната му улица “Рива”. По нея стройно са наредени барове и ресторанти, от които се чува музика във всякакви стилове, а ароматите на риба и скара са повече от изкушаващи. Тук има още и яхтено пристанище, перфектно кафе и италиански сладкиши.

Старият град на Трогир е изграден в голямата си част от мрамор и вид местен бял камък, а улиците му лъкатушат във всички посоки. На места са толкова заплетени, че вероятността да се загубите, докато обикаляте безцелно, е съвсем реална. От друга страна, разходката без план е най-добрият начин да откриете малките съкровища на Трогир - тези, които не са включени в дебелите пътеводители. Ренесансови къщи, дворчета с каменни стъпала, многобройни дворци във венециански стил - всичко това напомня за славното венецианско минало на Трогир.

Снимка: iStock by Getty Images

Многобройните сгради в ренесансов и романски стил, много от които на повече от 500 години, са причина за включването му в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Най-ослепителната сграда от този период е катедралата “Свети Лаврентий”. Вдигнете глава към портала от 1240 г., дело на майстор Радован. На него ще видите куп интересни изображения като екзотични животни, кентаври и голите Адам и Ева на гърбовете на лъвове. В съкровищницата на катедралата се пазят ценни религиозни предмети от сребро и слонова кост. Непременно се изкачете на върха на 47-метровата камбанария на “Свети Лаврентий”, за да се насладите на спиращата дъха панорама към Трогир отвисоко.

Снимка: iStock by Getty Images

На острова на Трогир има и две венециански крепости. Едната от тях, Камерленго, днес е превърната в лятно кино и мултимедиен център. Можете да я разгледате отвътре, а също и да се качите на върха на крепостните стени за чудесна гледка към града и яхтеното пристанище.

Плажовете около Трогир са чудесни и няма нужда да пътувате далеч, за да съберете тен. Сред най-популярните са плаж Пантан (с микс от пясък и чакъл и добър плажен бар), Округ (на съседния остров Чиово, с чакъл и много плажни барове и ресторанти) и Кава (пясъчен плаж в рибарското селце Слатине на остров Чиово).

Трогир не е съвсем непознат на туристите заради близостта си до Сплит (30 км) и летището на Сплит (5 км).

Вижте актуални оферти за екскурзия или почивка в Хърватия!

>
29 септември 2023 г.

Тагове

любопитно

острови

стари градове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти