Начало / Статии / Статии - Бразилия

Оуру Прету - перлата на бразилския барок

Автор

/

Този исторически и идеално запазен град от ХVІІІ в., закътан в планините на вътрешния щат Минаш Жерайш, е един от най-големите анклави на барокова архитектура в света.

Оуръ Прету - Бразилия

Подобен на театрални декори с декоративни балкони от ковано желязо, резиденции в пастелни цветове и стръмни павирани улици (допълнени с тропота на теглени от мулета каруци), средно големият Оуру Прету е място на тринайсет барокови църкви, които ни връщат към бразилския златен бум, когато този регион е бил основен доставчик на злато в света.

Художникът, чието име и дело са синонимни с Оуру Прету, е Алейжадиню. Осакатен от проказа на 40-годишна възраст и така изнемощял, че помощниците трябвало да закрепват длетото в ръцете му със специални ръкавици, той става главният бароков скулптор на Бразилия, чиято галерия е Оуру Прету.

Църквата „Сау Франсишку де Асизи е последният и най-майсторски солов проект на Алейжадиню. Почти всички скулптури в църквата са негови, включително тези, изваяни направо върху тавана. Съперник за вниманието е пищната църква „Носа Сеньора де Пилар“, втората по богатство църква в Бразилия, с над 500 кг злато, използвани за отдаване на почит на Дева Мария.

Къде: Минас Жерайс, Бразилия, 1448 км от Рио; 3 часа със самолет от Рио до Бело Оризонте, след това 100 км с кола или автобус.
Най-добро време: ноември-април.

>
19 ноември 2010 г.

Тагове

религиозен туризъм

стари градове

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти