Начало / Статии / Статии - Великобритания

Пензанс и нос Ландс Енд - там, където Англия свършва

Автор

/

Последният град преди Ландс Енд, Пензанс, е известен със своите пирати и климата си, който е толкова мек (благодарение на Гълфстрийма), че палмите и субтропичните растения тук са нещо обичайно. Като предпочитана база за пътувания из най-западната част на Англия хотелът на Джийн Шримптън „Аби“ е най-добрият в града и един от най-еклектичните и очарователни хотели по тези места. В сръчните ръце на супермодела от 60-те години този лъкатушен ред от тристагодишни градски къщи, построени върху основите на абатство от ХІІ в., е пропит с атмосферата на старинност и бохемство.


Значението на Пензанс до голяма степен се определя от това, че служи като изходна точка за пътуване до замъците на остров Сейнт Майкълс Маунт, свързан със сушата само с настлана с обли камъни пешеходна пътека. В продължение на векове той е бил темата и вдъхновението за местната общност от художници, тъй като изглежда, че сякаш плава във въздуха точно над морето. Той е първоначално построен през 1135 г. като сестринско абатство на по-известното Мон Сен Мишел отвъд Ламанша в Нормандия. Отдалеч парапетите и терасираните стръмни градини на манастира-замък-крепост оформят романтичен профил на фона на небето с променлива светлина и носени от вятъра облаци. Трудното изкачване до върха на замъка, издигащ се на 75 метра от морето, си струва усилията заради гледките.


Близкият нос Ландс Енд непременно трябва да се види. Често наричан „палецът на крака“ на Англия, това е най-южната и най-западната точка в древните владения на херцога на Корнуол с характерна атмосфера и красиво крайбрежие. Той е една от най-посещаваните природни забележителности на Великобритания, тъй като скалистият връх на този нос (по-официално наричан Пенуит) е мястото, където Англия свършва – или започва. Древните корнуолци го наричали „Пен фон Лаз“, което означава „краят на земята“. За търсачите на сурово усамотение на края на света или на географски крайни точки самотната пустош, в която Атлантическият океан се слива с Ламанша, е мястото, където могат да изплачат мъката си и да им олекне. Обърнати на запад в ясен ден вие можете да видите очертанията на островите Сили, някогашно свърталище на пирати.

От групата на повече от стоте каменисти острова (пет обитаеми, но много повече имат имена) с екзотични палми, редки морски птици и някои от най-красивите плажове в Британия, най-посещаваният е Треско (частна собственост от 1834г.) – главно заради световноизвестните си градини. С повече от 3000 вида растения те са смятани за най-хубавите на Британските острови, една субтропична приказна страна благодарение на подобния на средиземноморски климат, осигуряван от Гълфстрийм. Единственото място, където си заслужава да отседнете на този остров без автомобили, е също и една от неговите забележителности – хотел „Айлънд“ е разположен върху свой собствен малък нос, заобиколен от градини и с гледка към морето и отдалечени острови.


Пензанс: 451 км югозападно от Лондон.
Кога: замъкът на Сейнт Майкълс Маунт е целогодишно отворен, но дните и часовете се променят в зависимост от сезона и времето.
Кога: март-ноември. Нaй-добро време: април-юни, септември-октомври.

>
07 април 2010 г.

Тагове

Англия

Корнуол

Ландс енд

острови Сили

Пензанс

Сейнт Майкълс Маунт

Забележителности наоколо

Избрани оферти