Начало / Статии / Статии - Ирландия

Балималоу хаус - най-доброто от ирландския живот в провинцията

Автор

/

Дом с пристройки от ХІХ в., изграден върху развалините на средновековен замък, обвит в глицинии, „Балималоу“ е паролата за „най-уютната странноприемница в Ейре.“ Мъртъл Алън живее тук от 1947 г., отглежда шестте си деца и бавно гради репутация – първо национална и после международна – като вдъхновен самоук готвач, автор на готварски книги и родена домакиня.

„Балималоу хаус“, Шанагари, Ирландия

Повечето продукти в кухнята (с изключение на прясната риба за специалитетите, която идва направо от близкото пристанище Баликотон) са от знаменитите овощни и зеленчукови градини, както и от стопанството от 1600 декара на Алън, обграждащо тази извънградска къща.

Старинният дом на вратаря и оборите са превърнати в големи, удобни жилища за гости (мисис Алън се опитва да настанява гостите в стаи, които най-добре им подхождат). В близкия преустроен хамбар за ябълки Дарина, нейната темпераментна снаха (самата тя известен автор на готварски книги и водещ авторитет в областта на ирландската кухня) ръководи първото и най-значимо национално готварско училище (предлага повече от триста курса годишно, от еднодневни до неколкоседмични).

„Балималоу“ („място на меда“ на гелски) притежава своя собствена атмосфера на веселие и празничност, осигурявана от голямото семейство на Алън и задружния като семейство персонал, който създава една изискана, но твърде нехотелска атмосфера, „разведена със снобизма“, както би казала Мъртъл Алън, докато описва своето просто готвене.


Къде: Шанагари, (262 км западно от Дъблин), Ирландия
Най-добро време: целогодишно

Виж актуалните оферти за пътуване в Дъблин!

Виж още:

Екскурзия в Единбург

Екскурзия в Лондон

Екскурзия в Берлин

>
20 февруари 2012 г.

Тагове

гастрономия

любопитно

ресторанти

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти