Начало / Статии / Статии - Великобритания

Сейнт Айвс - най-прочутата художническа колония във Великобритания

Автор

/

С впечатляващата със своите извивки брегова ивица, дълга 522 км (от които доста над 160 защитени, като живописният Крайбрежен път, задължителен избор за екскурзии на международните туристи пешеходци), Корнуол предлага също тихи селца и пустинни морски носове.

Сейнт Айвс е най-прочутото от рибарските селища в югозападната част на Англия, кубистична бъркотия от добре поддържани бели къщи, струпани една връз друга.

Художниците са привличани от почти средиземноморското качество на светлината тук; днес художествените галерии и магазините за занаятчийски изделия продължават да играят ролята си на най-прочута британска художническа колония с курортна атмосфера.

Лондонският бастион на британското изкуство, галерията „Тейт“, откри тук свой клон през 1993 г. в представителна ротонда над морето с впечатляващи гледки от ресторанта на покрива й.

В нея са изложени произведения от школата на художниците в Сейнт Айвс, главно от 1925 до 1975 г., подбрани от богатата колекция на централния музей.

Тя също администрира малкия, но необикновен Музей и градина със скулптури на Барбара Хепуърт, ателието и дома на водещия художник на Сейнт Айвс, която заедно със своя съпруг, живописеца Бен Никълсън, спомага за утвърждаването на това пристанищно градче като аванпост на художниците авангардисти и абстракционисти през 30-те години на ХХ в.

Тук също е и земята на древния мит – според легендата крал Артур е роден и дава приеми в близкия замък Тинтаджъл, чиито руини красят северния бряг на Корнуол, а под тях е пещерата на Мерлин в подножието на стръмни скали.

Къде: Сейнт Айвс: 515 км югоизточно от Лондон, 34 км североизточно от Ландс Енд, Великобритания.

Виж най-добрите оферти за пътуване до Великобритания!

Виж още:

Екскурзия в Лондон

Екскурзия в Дъблин

Екскурзия в Шотландия

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Великобритания!

>
14 юли 2016 г.

Тагове

галерии

изкуство

плажове

селски туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти