Братислава

За града

Оферти

Статии

Братислава / Bratislava

Братислава (Bratislava) е най-големият град в Словакия и нейна столица от 1969 г. Карпатите, започващи от Желязната врата, завършват тук. Ако пътувате с влак, ще видите лозя по склоновете на Малките Карпати, спускащи се до река Дунав. 

Все по-добре свързан с Европа чрез редовни и нискобюджетни авиолинии, градът е любима дестинация за уикенд пътувания. Поръбените с яркооцветени къщи площади на Стария град, неочакваните срещи с любопитни статуи (Наполеонов войник може да стои зад гърба ви, докато почивате на пейка), дворците от миналото и модерната архитектура от последните години правят града приятно еклектичен и винаги интересен. 

Братислава е малък-голям град. С население от по-малко от половин милион, градът е спокоен и приятен за разходка, тъй като всичко е на пешеходно разстояние. Оттук можете да си устроите и разходки до близките столици Будапеща (200 км) и Виена (80 км). 

Забележителности

Замъкът Братислава и Коронната кула

Замъкът Братислава (Bratislavský hrad) е основният замък в Братислава. Разположен е на хълм точно над река Дунав в средата на града. Оттам се открива невероятна гледка към града, към Австрия и ако е хубаво времето, и към Унгария. Масивната правоъгълна сграда на замъка има четири кули в четирите си краища. Прочетете подробен материал за замъка Братислава.

Синята църква

Синята църква е на малко повече от 100 години, но е един от най-красивите храмове в Братислава. Синята й фасада е украсена с изящни мозайки, заради което е и любимо място за сватби и кръщенета на жителите на града.

Адрес: Bezru?ova 2534/2

Портата Михаил

Портата Михаил (Michael's Gate) е единствената порта, която е запазена и до днес от средновековните укрепления на града. Построена е през 1300 г., а сегашния й вид е резултат от бароковите реконструкции през 1758 г. Прочетете повече за Портата Михаил.

Наблюдателна площадка UFO и моста SNP 

Ако обичате гледките отвисоко, качетет се до наблюдателната площадка UFO, разположена на пилоните на моста SNP, който свързва двата бряга на Дунав. Височината й от 95 м прави панорамата зашеметяваща, като в ясен ден можете да видите пейзажа до 100 км разстояние. На върха има ресторант, където можете да си запазите маса по залез за някой специален повод. 

Работно време и цени на билети вижте на уебсайта: www.redmonkeygroup.com

Църква Троица

Църквата Троица (Trinitársky kostol), често бъркана с църквата Св. Троица, е барокова и се намира в стария град на Братислава. Прочетете повече за църквата Троица.

Катедрала Св. Мартин

Катедралата Св. Мартин (Katedrála svätého Martina) е разположена на западната граница на стария град на Братислава. Тя е най-голямата, най-изящната  и най-старата църква в града. Формата на катедралата символизира разпятието. Прочетете повече за катедралата Св. Мартин.

Старата сграда на кметството

Старата сграда на кметството (Stará radnica) е една от най-старите каменни здания в Братислава, и най – старото кметство в Словакия. Завършена е през XV век в готически стил. Разположена е в центъра на града. Прочетете повече за Старата сграда на кметството.

Зоологическа градина

Зоологическата градина в Братислава (Zoologická záhrada Bratislava) е разположена в гората на хълма Малки Карпати. Екземплярите, които можете да видите там, са около 1000. Прочетете повече за зоологическата градина.

Архиепископският дворец (Primaciálny palác)

Този построен през 18-и век дворец в класически стил е мястото, където Наполеон подписва Пресбургския мирен договор на 26 декември 1805 г., сключен между Австрийската империя и Франция след победата си при битката при Аустерлиц. В двореца има галерия, където можете да видите колекция от шест английски гоблена от 17-и век. 

Адрес: Primaciálne nám. 494/20

Статуите на Братислава

На няколко места из Братислава ще видите метални статуи, които разказват истории по закачлив начин. Бронзова статуя на Наполеонов войник, подпрян на пейка, напомня за Наполеоновата обсада на града през 1805 и 1809 г. Намира се на главния площад Хлавне наместие (Hlavne namestie) в стария град. На една пресечка от него се намира паметника на Шьоне Наци (Schöne Naci) - местен ексцентрик, който бил известен с добротата и елегантността си в началото на 20-и век. На улица Panska 1 е една от най-фотографираните статуи в града - тази на войник с каска, подаващ се от шахта.

Замък Грасалкович

Този летен дворец е построен през 1760 г. за съветника на унгарската императрица Мария Тереза, Антон Грасалкович. Тук се провеждали приеми и срещи на благородници, включително и самият Йозеф Хайдн е свирили тук, а днес сградата е официалната резиденция на словашкия президент. 

Адрес: Hod?ovo námestie 2978/1

Словашки национален театър

Словашкият национален театър (Slovenské národné divadlo) – с това име има две здания – стария и новия словашки национален театър. Прочетете повече за Словашки национален театър.

 

Забележителности около Братислава

Избрани оферти