Начало / Статии / Статии - Франция

Ез - прекрасни гледки от Френската ривиера

Автор

/

Когато пристигнете в Ез на 400 м над кобалтовосиньото Средиземно море, вие може би ще забравите, че този педантично реставриран средновековен град е бил предназначен за отбрана по време на война, не за туристически долари. Той е най-високо разположеното кацнало върху хълм селище в Прованс и едно от най-посещаваните.

Изключителна гледка, стръмните лъкатушни алеи и нагиздени с цветя павирани пасажи на Ез са работно място за занаятчии и продавачи на антикварни предмети, угаждащи на туристите. Екзотичната градина в Ез (Jardin Exotique) се гордее с изключителна сбирка от кактуси – и както навсякъде, ах, тези гледки!

Високото вдъхновение изглежда идва с надморската височина. Фридрих Ницше, постоянен посетител тук, пише Тъй рече Заратустра в Ез; един път за мулета, водещ към морето, днес е известен като Пътят на Ницше (Sentier Nietzsche).

След като и последните екскурзианти за деня си тръгнат, гостите в замък-хотела „Шевр д’Ор“ имат на разположение голяма част от миниатюрния градец. Те ще се чувстват сякаш са глезени гости в поразително красивия и разкошен дом на някой богат приятел. От малко басейни се открива подобна гледка и ако сте отседнали в Средновековния апартамент, вашата частна тераса и джакузи на открито споделят същата панорама.

На територия колкото пощенска картичка, каквато е Ез, е изненадващо да откриеш втори изключителен хотел, а именно „Шато Еза“, 400-годишна сграда, подновена през 20-те години на ХХ в. от принц Вилхелм Шведски. Днес това е луксозен хотел с прочут майстор-готвач и открита тераса за вечери, толкова прелестна, че може да забравите чудесната храна. (Вечерята е дори още по-хубава в „Шевр д’Ор“, макар ресторантът да е на закрито.)

Къде: Ез (Eze): 11 км източно от Ница, 8 км западно от Монте Карло, Франция.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Ез!

Снимки: Thinkstock/Gulliver

>
15 януари 2016 г.

Тагове

романтични места

средиземноморие

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти