Начало / Статии / Статии - Франция

Мужен - гастрономически център на Ривиерата

Автор

/

Още един идиличен ден на Ривиерата, още едно автентично „кацнало на хълм селище“, с павирани с обли камъни улички и пазари на открито,които ухаят на пресни тревни подправки и цветя.

Ресторант


Мужен е особено пленителен – въпреки че е открит преди десетилетия, той си е останал удивително свободен. Днес той се е превърнал в гастрономически център на Ривиерата, тъй като в него е „Мулен дьо Мужен“, международно известния ресторант на Роже Верже, майстор-готвачът, който помогна за разпространението на провансалската кухня в цял свят. (Пикасо е бил ненадминатата местна знаменитост, преди да дойде Верже.)

В приповдигаща настроението маслобойна за зехтин от ХVІ в., обкръжена от палми и мимози, Верже създава това, което той ще нарече cuisine de soleil; традиционна, проста, но осъвременена кухня, използваща ароматни билки, подправки и узрели на слънце зеленчуци от Прованс, главно от собствените градини на Верже. След 35 години приветливият майстор-готвач и неговата съпруга, Дениз, предават щафетата на известния Ален Лорка, който обещава да продължи успешната дейност.

Няколко стаи за гости са на разположение за гостите, които не искат да се нахранят и веднага да си тръгват оттук. Декорацията носи безпогрешния почерк на мадам Верже, чието естетическо влияние е очевидно навсякъде в кацналата върху един хълм империя на нейния съпруг.

Къде: ресторант „Мулен дьо Мужен“, 6 км северно от Кан, Прованс-Алп-Кот д’Азюр, Франция
Кога: ресторантът и хотелът са отворени от средата на януари-ноември.

>
03 ноември 2010 г.

Тагове

гастрономия

кулинарен туризъм

ресторанти

Забележителности наоколо

Избрани оферти