Начало / Статии / Статии - Франция

Ванс - рядко населена област, подходяща за бягство от тълпите

Автор

/

Микрокосмос на arriere-pays, хълмистата рядко населена област отвъд крайбрежната Ривиера, Ванс дълго време е бил провансалско магнетично място за художници и писатели.

Ванс, Прованс-Алп-Кот д’Азюр, Франция

Кацнал сред хълмовете, покрити с борове, кипариси и маслинови горички, той все още привлича заможни посетители, които искат да избягат от крайбрежните comme-dessardines (натъпкани като сардини) тълпи. Ценителите са привличани от пазара на открито, разглеждан като един от най-добрите в областта, както и от непретенциозната всекидневна атмосфера на Ванс.

Параклисът „Матис“ тук е върховна изява от ХХ в. След оздравяването си от дълго боледуване през 1948 г. Анри Матис обещава на монахиня доминиканка, която била сред болногледачките му и понякога негов модел, че той ще декорира Доминиканския малък параклис, свързан с дома. Изпълнен с ентусиазъм, той започва Молитвения параклис (Chapelle du Rosaire) на седемдесет и седем годишна възраст и умира три години след завършването му. „Въпреки неговите несъвършенства, мисля, че това е мой шедьовър – заявява Матис след 5 години работа, – резултатът от един живот, посветен на търсене на истината“.

Посетителите могат да удължат преживяванията си, като се регистрират в елитния замък-хотел „Сен Мартен“, приятна странноприемница върху горист хълм над града. Тя е изградена върху мястото на замък на кръстоносци от ХІІ в., чийто подвижен мост и параклис все още са запазени. Сегашната сграда е построена през 1936 г. върху площ от 140 декара с великолепни панорамни гледки при всяко завъртане и една успокояваща област с водоеми сред сянката на маслинови дръвчета.

Къде: Ванс, 24 км северозападно от Ница, Прованс-Алп-Кот д’Азюр, Франция
Най-добро време: април-юни, септември и октомври.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Ница!

Виж още:

Екскурзия в Париж

Екскурзия в Сен Тропе

Екскурзия в Монако

>
26 октомври 2011 г.

Тагове

любопитно

романтични места

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти