Начало / Статии / Статии - Франция

8 приказни градчета в Европа, които да видите поне веднъж

Автор

/

Всеки си има списък с мечтани дестинации и в тях често намират място мегаполиси като Ню Йорк, Париж или Рим. Освен тях обаче има и хиляди по-малки градчета, които заслужават своето място сред големите - дали заради старинните си части, които са като машини на времето, или защото пазят някоя специална история. Ето 8 любими малки градчета в Европа, за които да помечтаете:

Португалия: Повоа де Варзим

Повоа де Варзим е крайбрежен град в Португалия, който е морски курорт от повече от 300 години, но въпреки това е успял да запази очарованието и типично португалския си дух. Разходете се из градския парк, в който има хълмчета, езерце, остров, както и сгради в селски стил и амфитеатри. Плажната ивица на Повоа де Варзим е дълга 12 км, като е разделена на отделни заливчета със скали между тях. Прочетете още за Повоа де Варзим.

Чехия: Чески Крумлов

Докато се разхождате из тесните калдъръмени улици на космополитното чешко градче Чески Крумлов, може да попаднете на изложби на световноизвестни творци, на музикален фестивал или театрална постановка. Уютните странноприемници, кафенетата и старовремските кръчми ще ви нагостят и напоят, докато парченцата от културния живот на града се подреждат и отлежават в съзнанието ви. Прочете повече за Чески Крумлов.

Белгия: Брюж

На пръв поглед Брюж изглежда като замръзнал във времето. Каналите следват своя път през центъра и отразяват островърхите фасади, кули и покриви на столетните сгради. В прегръдката на старите градски стени е скътан добре подреден лабиринт от павирани улици, градинки, тихи площади, готически църкви и варосани в бяло странноприемници. Тук няма лош сезон за посещение. Лятото изобилства от атракции на открито, а декември е месецът на приказния коледен базар. Прочетете повече за Брюж.

Гърция: Аспровалта

Недалеч от България, в спокойното крайбрежно градче Аспровалта времето е по гръцки бавно и се отмерва в изпитите фрапета и ледено узо. Аспровалта се намира на брега на Егейско море, в Орфанския залив. Около града можете да избирате от над 30 км плажове, а на заден план доминират зелени хълмове и 2000-метрови планински върхове. Освен това Орфанският залив е едно от най-чистите места по гръцкото Егейско крайбрежие - повечето плажове тук имат син флаг. Открийте още 9 малко познати места в Гърция.

Германия: Бургхаузен

Бургхаузен е разположен на западния бряг на река Залцах, която практически се явява граница между Германия и Австрия. С населението си от под 20 000 души Бургхаузен далеч не е най-големият град в околността, но това, което го отличава, е неговата архитектура, разположение и разбира се замъкът. Най-дългият замък в света според Книгата с рекордите на Гинес е именно този в Бургхаузен. Научете повече за най-дългия замък в света в Бургхаузен.

Великобритания: Стратфорд на Ейвън

Непреходната универсалност на Шекспировите творби са превърнали родния му град в Англия в място за поклонение. Макар посещения до дома на съпругата му Ан Хатауей, до къщата, в която е роден той, или до църквата „Тринити“, където той и семейството му са погребани, да оформят задължителния маршрут, не пропускайте да се снабдите и с билети за представление от Кралската Шекспирова компания - те ще превърнат вашето посещение в нещо по-специално. Прочетете повече за Стратфорд на Ейвън.

Франция: Ез

Когато пристигнете в Ез на 400 м над кобалтовосиньото Средиземно море, вие може би ще забравите, че този педантично реставриран средновековен град е бил предназначен за отбрана по време на война, не за туристи. Той е най-високо разположеното кацнало върху хълм селище в Прованс. Стръмните лъкатушни алеи и нагиздените с цветя павирани пасажи на Ез са не само фон за ваканционните ви снимки, а и работно място за занаятчии и продавачи на антикварни предмети. Прочетете още за град Ез.

Италия: Алгеро

Алгеро е място на италианска територия, където ще почувствате испанска атмосфера. Тесните улички на Алгеро се вият и сякаш винаги отвеждат към морето. Самият град е ограден с древни крепостни стени, които пазят тайната му - а в миналото и бреговете на Сардиния от чужди нашествия. Качете се на ферибот и посетете красивата пещера Нептун, в която се намира едно от най-големите солени езера в Европа – Ламармора. Прочетете още за Алгеро.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Париж!

>
08 октомври 2021 г.

Тагове

градове

плажове

замъци

летен туризъм

романтично

градски туризъм

канали

Забележителности наоколо

Избрани оферти