Начало / Статии / Статии - Испания

Прочути испански вина, които да опиташ

Автор

/

Ако вече си опитвал сангрия в Испания, може би е време да нагазиш по-надълбоко в морето от вино, което се лее в Испания.

Ако обичаш червено вино, вина от сортовете темпранийо, гарнача, грасиано, монастрел, масуело са типични за Испания.

За бяло вино се оглеждай за сортовете виура, малвазия, вердехо.

Но това не е всичко. Някои от испанските райони си имат собствени легенди с невероятни истории, които непременно да дегустираш.

Ако си в Каталуния - Непременно опитай кава (Cava) - пенливо вино, което се прави по технологията на шампанското и също като него може да бъде бяло или розе.

Ако си в Андалусия - Не можем да пропуснем и тежката категория в испанското вино, поне що се отнася до алкохолното му съдържание, а именно шерито. Това ликьорно вино (подсилено с алкохол, в неговия случай с бренди) всъщност се казва херес (от исп. jerez) и автентичната напитка се прави само в района на град Херес де ла Фронтера в Андалусия, откъдето идва и името му. Британците навремето харесвали много това вино и се говори, че думата “шери” всъщност се появила като тяхна грешка в опит да кажат "херес". Шекспир толкова обичал да пие шери, че неведнъж е писал за него.

Предизвикателство: прочети монолога за шерито на Сър Джон Фалстаф в драмата "Хенри IV", отпивайки херес от типичната за това вино чаша копита (с формата на лале).

Ако си в Страната на баските - За по-нетрадиционно винено преживяване опитай вино Txakoli. Предизвикваме те да произнесеш правилно името на това свежо нискоалкохолно бяло вино, направено от местния сорт Хондараби Зури (Hondarrabi Zuri)*.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Испания!

Виж още:

Почивка в Коста дел Сол

Почивка в Палма де Майорка

Екскурзия в Барселона

Вино Txakoli

*Отговор на предизвикателството: Чаколи.

>
26 януари 2024 г.

Тагове

винен туризъм

гастрономия. любопитно

идеи за уикенд

романтика

Забележителности наоколо

Избрани оферти