Начало / Статии / Статии - Йордания

Пустинята Вади Рум – лунната долина на Йордания

Автор

/

Пустинята Вади Рум (среща се и като Уади Рум) в Йордания е невероятно място извън времето. Тук човекът не е успял да се намеси по разрушителен начин, да строи и променя по свой вкус.

Ветровете и времето са изваяли най-изящните скални небостъргачи, описани по най-елегантния начин от Томас Едуард Лорънс (известен като Лорънс Арабски) като „огромни, отекващи и богоподобни“.

Пустинята Вади Рум е предизвикателство за планинарите със своите скалисти монолити, които, разхвърляни като зарове от божествена ръка, се издигат от нивото на пустинните пясъци до над 1700 м височина.

Макар на пръв поглед пустинята да е една безкрайна пустош, тук посетителите могат да се чувстват като истински откриватели, търсещи спокойствието на огромните равнини, спускане в дълбоки каньони или скални рисунки на повече от 4000 години.

В пустинята Вади Рум живеят няколко хиляди бедуини, които рядко се застояват на едно място. Те са единствените постоянни жители на тази негостоприемна среда. Всички останали са временни посетители.

Важно е посетителите на Вади Рум да имат предвид, че условията тук могат да са доста неблагоприятни. Добрата екипировка и предварителната подготовка са от голяма важност.

Най-добре е придвижването да става с водач бедуин, тъй като човек лесно може да се изгуби сред лабиринта от скални възвишения и пустинни области.

Из Вади Рум може да се пътува с високопроходим автомобил, на гърба на камила, посетителите могат и да пренощуват под пустинното небе в бедуински лагер или луксозен къмпинг.

За поглед от високо има полети с балон и с парапланер.

Снимки: Jordan Tourism Board

Сред най-известните забележителности на пустинята са Седемте стълба на мъдростта и скалният мост Бурда (най-високият във Вади Рум).

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Йордания!

>
15 февруари 2023 г.

Тагове

екзотика

летен туризъм

планини

пустини

семеен туризъм

трекинг

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти