Начало / Статии / Статии - Йордания

Река Йордан – история на свещените води

Автор

/

Дълга е малко над 250 километра, по пътя си преминава през Израел, Западния бряг и Йордания, докато не достигне до Мъртво море. Река Йордан е една от свещените дестинации за християните и би участвала във всяка класация за най-свещените реки по света. В Библията е описано, че в нейните води свети Йоан Кръстител е кръщавал привържениците на новата религия, включително и самия Христос.

Река Йордан се споменава многократно и в Стария, и в Новия завет. Според някои изчисления – поне 175 пъти в Стария и поне 15 пъти в Новия. Почитана е също от евреите и мюсюлманите.

Интересна е етимологията на името й – смята се, че идва от иврит „ярден“ и означава „слизащ“ (което е логично – извира на около 200 м надморска височина и се влива в най-ниската точка на сушата – минус 400 м).

Реката е текла неизменно в продължение на векове, докато през 300-те години на миналия век не започва строителството на язовири и напоителни канали в Израел и Йордания. Малко по малко голяма част от водите на река Йордан са отклонени за производство на енергия.

Река Йордан е оформила долина, която е дълга и тясна по форма, а стените й са стръмни, голи и високи. Единственото, което разнообразява пейзажа, са няколко уади (сезонни реки, които се вливат в Йордан).

Река Йордан протича и през Галилейското езеро, западно от което има и термални извори.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Израел, както и най-атрактивните предложения за пътешествия в Йордания!

>
05 февруари 2015 г.

Тагове

екзотика

рафтинг

реки

религиозен туризъм

семеен туризъм

трекинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти