Начало / Статии / Статии - Израел

Коледа във Витлеем

Автор

/

Надеждата за мир е вечна във Витлеем, един християно-арабски град, разположен във вечно неспокойна и избухлива долина. Днес свръх-комерсиализиран, Витлеем дълго е бил преживяването на живота за християните на Бъдни вечер, когато международни хорове изпълват площад „Мангер“ и съзнанието, че си в родното място на Иисус, наистина те кара да настръхнеш от вълнение.

Коледа във Витлеем - Израел

Поклонниците са били привличани от това място повече от шестнайсет века, от 326 г., когато царица Елена, майката на римския император Константин Велики, издирва пещерата, където се е родил Христос, сега белязана с четиринайсетолъчна сребърна звезда.

Завършена през 333 г., църквата „Рождество Христово“ е най-старата оцеляла църква в Обетованата земя и едно от най-светите места за християнството. Тя е споделяна от православната, католическата и арменската църква, макар съседната църква „Св. Екатерина“ да е под покровителството на римокатолическия францискански орден.

През по-малко бурни времена службите традиционно са на 24 и 25 за католиците, на 7 януари за някои от православните и на 19 януари за арменците. След специалната полунощна служба на 24 декември присъствалите на литургията могат да останат на претъпкания с хора площад „Мангер“ за изпълнение на живо на „Джингъл Белс“ и коледни песни – на арабски.

Къде: 10 км западно от Йерусалим, Израел.

Вижте най-добрите оферти за екскурзия до Витлеем.

 

>
24 декември 2019 г.

Тагове

гмуркане

площади

стари градове

събития

Забележителности наоколо

Избрани оферти