Начало / Статии / Статии - Йордания

Как да посетим Йордания - сами или с туристическа група?

Автор

/

Йордания е една от първите страни, които премахнаха всички COVID ограничения за преминаване на границата и в момента е единствената такава в Близкия изток. Ако отдавна искате да я посетите, но се чудите дали да го направите самостоятелно, с частен гид или на организирана екскурзия, вижте някои от плюсовете и минусите на всички възможности.

Йордания е страна на вкусовете, ароматите и незабравимите гледки - пазарите ухаят на чай и сумак, на сергиите се продават свежи нарове и фурми, а червените пясъци на пустинята се завихрят от вятъра. Можете да се носите на повърхността на водата на Мъртво море, да посещавате свети места и да се дивите пред внушителните гледки в скалния град Петра

Колко време ви е нужно, за да разгледате Йордания?

Снимка: iStock by Getty Images

Страната не е голяма и за седем дни можете спокойно да разгледате основните забележителности. Ако обичате бавното пътуване, предвидете си поне 10 дни, особено ако искате да прекарате и няколко дни в някой от морските курорти на страната.

Сами или с туристическа група?

Снимка: iStock by Getty Images

Дори и най-големите почитатели на самостоятелното организираните пътувания ще срещнат някои сериозни трудности в Йордания

На първо място е езиковата бариера. Ако в големите градове и в туристическите зони лесно ще намирате хора, които говорят английски език, в по-малките населени места и в пустинните райони (които са част от повечето маршрути в страната) ще ви е нужен и арабски. Дори и да успеете да се разберете с международния език на жестовете и неистовото ръкомахане, ще пропуснете комуникацията с местните хора. Когато пътувате с група, имате водач и преводач, благодарение на които можете да научите повече за хората и местната култура. 

Йордания е безопасна за пътуване страна, която обаче е заобиколена от съседи като Сирия, Израел, Ирак и Саудитска Арабия. Всяко преминаване на границата с непълни или грешни документи може да доведе до сериозни проблеми. 

Когато пътувате с туристическа група, спестявате и много време, тъй като си спестявате цялото проучване и организация. Освен това в стремежа си да предложат наистина запомнящо се преживяване на своите клиенти туроператорите се стараят да включат в програмите си специални места, до които самостоятелно пътуващ човек трудно би получил достъп. 

Снимка: iStock by Getty Images

Другото голямо предимство на пътуването с туристическа група е, че ако нещо се обърка, има на кого да разчитате. Независимо дали става въпрос за разболяване, забравен багаж или друг проблем, решението идва много по-лесно, когато имате връзка с местен човек, който знае как работи страната и говори езика. 

Пътуването с група има и своите обичайни минуси, които важат не само за Йордания, но за всяка дестинация по света. Когато пътувате с 20 или 30 други туристи, почивките за тоалетна, фото паузите и времето за пазаруване и кафе се удължават пропорционално. Освен това няма как да получите толкова лично отношение, нито да промените програмата спрямо личните си интереси и нещо, което е провокирало вниманието ви на момента. 

Разгледайте и най-добрите ни оферти за почивка и екскурзия в Йордания!

>
24 март 2022 г.

Тагове

екзотика

любопитно

полезно

пустини

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти