Начало / Статии / Статии - Йордания

Нова година на изток: как празнуват в Ливан, Йордания и Грузия

Автор

/

Как посрещат Нова година на изток от нашите ширини и защо да бъдем в Грузия, Йордания или Ливан точно на този специален ден?

Секунди преди да чуе часовника в полунощ на 31 декември, всеки си пожелава по нещо различно за новата година. Опитваме да бъдем по-добри, по-милосърдни, по-успешни, по-отворени за нови неща.

Снимка: iStock by Getty Images

Какво по-добро напомняне за всички тези ценности от пътуването на изток? Независимо дали ще изберете ислямска или християнска държава, не е необходимо да отидете твърде много на изток, за да се срещнете с различни ценности, традиционно гостоприемство и смяна на обстановката.

Ето три възможни дестинации за посрещане на Нова година тази година, които се намират на изток, сравнително лесно достъпни са и предлагат незабравими преживявания.

Ливан

Снимка: iStock by Getty Images

Въпрос на късмет е да се озовете в екстравагантната, постоянно обхваната от парти столица на Ливан в която и да е вечер. Но ако сте в страната точно в навечерието на Нова година, ще видите възможно най-пищните празненства и партита, които страната може да ви предложи.

Най-сериозно внимание на пищността и фойерверките се обръща в столицата Бейрут. Там партито тече цял ден и цяла нощ, а част от празнуващите дори нямат нужда от заведения и танцуват направо по пешеходните улици на града.

Вижте актуални оферти за Нова година в Ливан!

Йордания

В Йордания не очаквайте новогодишни празненства като тези, с които сме свикнали в западния свят, защото в страната се отбелязва ислямската нова година, която се пада на различна дата през януари всяка година.

Туристите, които се отправят в Йордания за новогодишните празници обаче, няма да останат без забавления. Големите хотелски комплекси обикновено предлагат празнична вечеря на гостите си на 31 декември, а по-авантюристично настроените могат да се запишат за програми, при които Нова година се посреща в бедуински лагер в пустинята.

Вижте актуални оферти за Нова година в Йордания!

Грузия

Снимка: iStock by Getty Images

В Грузия посрещат Нова година два пъти - на 1 януари и на 13 януари. Причината за това е, че според юлианския календар по стар стил Нова година се пада на 13 януари. Вечерта на 31 декември се подготвя празнична трапеза, пускат се фойерверки, но грузинците не се поздравяват с “Честита нова година” преди 13 януари. На новогодишната трапеза се слагат пиле с орехов сос, свинско печено с паста от чушки, мариновани зеленчуци, патладжан с орехов сос, салати и шампанско.

Вижте актуални оферти за Нова година в Грузия!

>
14 ноември 2023 г.

Тагове

екзотика

любопитно

нова година

полезно

романтични места

стари градове

новини

Пътуване и Ковид

Забележителности наоколо

Избрани оферти