Начало / Статии / Статии - Йордания

В „Изгубения град” за Hова година

Автор

/

Звучи интригуващо да се посрещне Новата година в „Изгубения град Петра” . Розово-червеният град, издялан в скалите от небатейците през ІІІ век пр. Хр., бил стратегическо място по търговския път на керваните, натоварени с индийски подправки и коприни.

Петра - Йордания

През Средновековието Петра е тънела в забрава. Само бедуините знаели за съществуването й в планините Вади Муса и го пазели в дълбока тайна от останалия свят. Ще навлезнем в града през грандиозния пролом, на края на който ни изненадва  Съкровищницата. Човек онемява пред тази гледка, независимо колко добре я познава от снимки, филми и каталози. Но това е само началото на огромния комплекс от древни жилища, гробници, театри и диви каньони, които ще ни изкушат да надникнем по-навътре в тях и в древната култура на Йордания.

Традиционното  празнуване на Нова година в Йордания се различава от честванията в Европа и останалата християнска част на света. Обикновено в навечерието на настъпващата година йорданците се събират на празнична семейна вечеря. Към сервираните специалитети спадат Meze(малки предястия с хумус, нахут и магданоз), различни видове кебап,  Mahshi waraq inab (сърми от лозови листа) Musakhan (печено пиле в зехтин, сос от лук, върху арабски хляб), Tabuleh (салата от домати и магданоз). Местните ястия са от типичното за арабската кухня агнешко или пилешко месо. Едно от най-популярните ястия, което традиционно се яде с ръка, е Mensaf (агнешко месо в млечен сос върху ориз). Особенно вкусни са йорданските маслини, както и плодовете – портокали, банани, пъпеши.

Едно от нещата, които задължително трябва да опитате е бедуински чай. Идеално място и време за това е нощното шоу пред Съкровищницата в Петра, където под звуците на рабаба и бедуинска мелодия чаят е най-ароматен.

По време на вашето пътешествие в Йордания ще видите още най-добре запазения римски град в целия Близък Изток – Джераш; солеността на Мъртво море и спа-процедурите с лечебна кал в кралския хотел на брега; сакралният връх Монте Небо, където Мойсей съзрял Обетованата земя; залезът над червената пустиня Вади Рум и джип-сафари из пясъчните дюни на пустинята; кораловият риф на Червено Море в курорта Акаба.

>
02 ноември 2010 г.

Тагове

кулинарен туризъм

нова година

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти