Начало / Статии / Статии - Йордания

Йордания: Приключение от 1001 нощ, събрано в 5 дни

Автор

/

Йордания може да е истинско приключение от 1001 нощ.

Това е една многолика страна, в която само в рамките на няколко дни можете да нощувате в лагер насред пустинята, да видите мистичния древен град Петра, да летите с балон по изгрев и да се четете книга, докато се носите като в безтегловност по повърхността на Мъртво море, а след това да се гмуркате сред рибките в Червено море. Вижте обиколна екскурзия на Йордания с чартър от Варна и от София тук.

В страната го има онова усещане за арабска екзотика, което ще се връща в спомените дълго след като сте се прибрали у дома.

Ако вече сте обикаляли Йордания, можете да останете в Акаба на плаж и да се порадвате на истинска жега в месеци, в които в България обикновено вали или времето е нестабилно (май, септември и ноември) - вижте почивка в Акаба, Йордания с чартър от Варна и от София на невероятна цена.

Акаба - мястото за слънце и море

Снимка: iStock by Getty Images

Плажовете на Акаба са пясъчни или микс от пясък и камъчета, като има както обществени плажове, така и частни (много от хотелите, които нямат излаз на крайбрежната зона, дават достъп на гостите си до такива частни плажове).

Заливът на Акаба е с дължина около 180 км, като 27 от тях са в Йордания. Ако наемете лодка и стигнете с нея до средата на залива, ще можете да обхванете с поглед крайбрежията и на четирите страни - Йордания, Египет, Саудитска Арабия и Израел.

Петра - градът, изсечен в скалите

Обуйте си удобни обувки за деня, в който ще се срещнете с удивително добре запазената изсечена в скалите столица на набатейците - Петра. Мястото, което сте виждали на най-много снимки, е Съкровищницата. Тя се разкрива пред очите ви след преход между извисяващите се отвесни скали на тесен 1-километров каньон.

Мадаба - градът на мозайките

Мадаба е един от скъпоценните камъни в кутийката за бижута на Йордания. Буквално хиляди мозайки на повече от 1300 години се пазят из домовете и църквите на града – екзотични цветя и животни, сцени от митологията, религиозни мотиви и сцени от ежедневието. Най-прочута е мозаечната карта на Йерусалим и Светите земи от 6-и век, създадена от над 2 милиона камъчета в ярки цветове.

Планината Небо - където Мойсей видял Обетованата земя

Според Библията мястото, на което Мойсей за първи път вижда с очите си Обетованата земя, е планината Небо. Пак според свещените текстове Мойсей умира в планината и е погребан от самия Бог. От върха се разкрива невероятна панорама - Мъртво море и част от долината на река Йордан. В ясен ден могат да се видят и Йерихон и Йерусалим.

Столицата Аман

Пътешествието няма да е пълно без спиране в столицата. Аман е разположен на 19 хълма и е очарователен микс от старото и новото време. В центъра на града има модерни сгради, хотели, ресторанти и арт галерии, които са рамо до рамо с традиционни кафенета и малки работилнички.

Долната част на града е по-стара и традиционна и там може да се намери всичко – от впечатляващи пазари до интересни исторически забележителности.

Джераш - градът, който ви пренася в Древен Рим

Смятан от мнозина за най-добре запазения римски провинциален град в Близкия изток, Джераш е истински археологически шедьовър. Римските руини включват триумфална арка, форум с необикновена овална форма, стадион, монументален фонтан, топла и студена баня и безброй храмове, сред които най-впечатляващ е този на Артемида.

Мъртво море

Безметежното носене по повърхността на водата на Мъртво море е едно от преживяванията, които не са за пропускане, където и по бреговете му да се озовете. На 392 м под морското равнище, Мъртво море е най-ниската точка върху повърхността на Земята. Водите му са с най-високата концентрация на сол, което е причина потъването да е на практика невъзможно.

Пустинята Вади Рам - да нощуваш в луксозен палатков лагер

Разходката с джип или камила из красивата пустиня Вади Рам е паметно преживяване, но това, което няма да забравите, е нощувката сред нереалната пустинна тишина. В пустинята има луксозни палаткови лагери в арабски стил, в които ще се потопите в атмосферата от 1001 нощ, без да се лишавате от удобства.

А станете ли сутринта, издигнете се с балон в небето и вижте като на карта невероятните красоти на Йордания.

>
31 март 2021 г.

Тагове

екзотика

плажове

стари градове

новини

забележителности

Пътуване и Ковид

Забележителности наоколо

Избрани оферти