Начало / Статии / Статии - Израел

Витлеем – родното място на Христос

Автор

/

При споменаването на Витлеем в съзнанието изниква разказът за раждането на Исус Христос, ангели, ясли и Витлеемската звезда. Днес споменаваният в много коледни песни и стихове град не е толкова тих и сгушен и може да изненада посетителите си с оживения си вид. Обикновено ден или няколко във Витлеем преминават по маршрута на библейски сцени и герои.

Площад Мангер – централният площад в града е и неговото пулсиращо сърце. В единия му край се намира църквата "Рождество Христово", а в другия – джамията на Омар, а между тях е пълно с кафенета и магазини за сувенири.

Разбира се, основната атракция във Витлеем е църквата "Рождество Христово". Смята се, че това е мястото, на което Спасителят се е появил на бял свят. За първи път на това място е построен параклис от император Константин през четвърти век, два века по-късно Юстиниан поръчва той да бъде заменен с по-мащабна базилика, а кръстоносците дострояват върху нея през 12-и век. Входът е висок едва 1,2 м, заради което на влизане ще ви се наложи да се наведете – да направите символичен поклон. Стълби надолу отвеждат към Пещерата на Рождество, където сребърна звезда отбелязва точното място, където се смята, че е роден Христос.

Друго място, което си заслужава да видите, е Млечната пещера. Според преданието тук се е крило светото семейство преди да избяга в Египет. Легендата разказва, че капка от кръвта на Дева Мария паднала на пода и го оцветила в бяло (заради светостта на Божията майка). За пещерния параклис се вярва, че помага на жени, които не могат да заченат.

Полето на овчарите е друга популярна дестинация, която предлага красиви панорами към района около Витлеем. Според легендата тук овчарите са научили вестта за раждането на Божия син. В района има няколко красиви църкви и параклиси.

Ако се интересувате от миналото на града, посетете Музея на Стария Витлеем, където ще видите колекции от облекла и предмети от 18-19-и век.

Имате ли време да излезете извън града, посетете гръцкия православен манастир Мар Саба (Свети Сава). Той е живописно вписан сред почти отвесните скали на клисурата Кидрон. В пещера в района през пети век тук е живял Свети Сава. В самия манастир се допускат само мъже, но жените могат да се изкачат на скалите вдясно от сградите му. Намира се на около 20 км от Витлеем.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Витлеем!

>
05 декември 2014 г.

Тагове

екзотика

коледа

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти