Начало / Статии / Статии - Израел

Мъртво море

Автор

/

Като разходка с гондола във Венеция или с камила край Големите пирамиди в Гиза, едно добро излежаване върху тази прочута именно със способността си да ви държи на повърхността вода на Мъртво море и последващо овалване в калта е най-баналното нещо, което се прави от туристите тук – и, като повечето туристически клишета, то не трябва да бъде пропускано.

На 392 м под морското равнище, Мъртво море е най-ниската точка върху повърхността на Земята (Мъртвата долина в Калифорния, най-ниската точка в САЩ, е на 85 м под морското равнище), а неговите води са с най-високата концентрация на сол. Присъединете се към туристите, вземете вестник и легнете като човешка коркова тапа във – по точно, върху – водата със съдържание на сол седем пъти по-голямо от това в Средиземно море.

Калта на Мъртво море е била част от възстановителните и разкрасяващите процедури в Обетованата земя от времената на Савската царица (знае се, че и Клеопатра е идвала тук за лечение). Богатата на минерали област и нейните топли извори способстват за умножаване на балнеолечебни центрове в и около крайбрежния кибуц Енгади, потънал в пищна зеленина оазис върху склона на червена пустинна скала.

Години наред странноприемницата на кибуца е била единственото място за отсядане тук, но тя вече има достатъчно конкуренти, като например луксозният „Хаят Риджънси“, които запълват целия диапазон на туристическите услуги. Супермодерното балнеолечение в „Хаят“ включва маски за лицето и бани с кал, както и масажи със солени кристали от Мъртво море, смесени с благовонни масла по старинни рецепти.

Къде: Енгади: 1 час източно от Йерусалим с кола, Израел.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Израел!

Снимки: Thinkstock/Gulliver

>
05 октомври 2015 г.

Тагове

балнеолечебен туризъм

море

спа туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти