Начало / Статии / Статии - Йордания

Открий Йордания: Забележителности за начинаещи

Автор

/

Йордания е едно от онези изумителни места по света, които са като исторически мишмаш – като е заемала съставки от различни култури през вековете, днес страната е създала свой собствен вкус, цвят и атмосфера, която се помни дълго. 

Ако ви предстои пъро пътуване до страната, ето някои от основните забележителности  Йордания, които да не пропускате.

Древният град Петра

Докато швейцарският изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт не го „преоткрива“ през 1812 г., древният град Петра е бил забравен от векове. Той може да бъде достигнат пеша през клисурата Сик, тесен, ветровит проход, който в някои участъци е широк не повече от 1,80 м, със скали от двете страни, високи колкото четириетажна сграда. В края на този страховит, дълъг километър и половина проход, ви очаква магическа гледка през пролуката: Хазната, или Съкровищницата, извисяващ се, в класически гръцки стил храм, изсечен направо в огромната лицева част на 39-метрова скала.

Библейската река Йордан

Дълга е малко над 250 километра, по пътя си преминава през Израел, Западния бряг и Йордания, докато не достигне до Мъртво море. Река Йордан е една от свещените дестинации за християните и би участвала във всяка класация за най-свещените реки по света. В Библията е описано, че в нейните води свети Йоан Кръстител е кръщавал привържениците на новата религия, включително и самия Христос.

Столицата Аман – мишмаш от цивилизации

Аман е град, разположен на границата между пустинята и плодородната долина нарека Йордан. Тук преди близо 2000 години римляните изграждат величествен град, известен като Филаделфия, а днес той е очарователен микс от древни традиции и модерна столица. Разположен на 19 хълма, Аман ще ви накара да се чувствате като истински откриватели, докато се губите и намирате из лабиринтите от стари улички, ухаещи на кафе заведения и шарени дюкянчета.

Пустинята Вади Рум – лунната долина на Йордания

Ветровете и времето са изваяли най-изящните скални небостъргачи, описани по най-елегантния начин от Томас Едуард Лорънс (известен като Лорънс Арабски) като „огромни, отекващи и богоподобни“. Макар на пръв поглед пустинята Вади Рум (или Уади Рум) да е една безкрайна пустош, тя крие много тайни – сред спокойствието на огромните равнини ви очакват спускане в дълбоки каньони или скални рисунки на повече от 4000 години.

Мадаба – градът на мозайките

Някъде там, по 5000-годишния Път на царете в Йордания, само на 30-ина километра от столицата Аман, се намира едно от най-удивителните места в страната – Мадаба, Градът на мозайките. Обиколете църквите в града, за да видите уникални цветни творения на стотици години, които разкриват как е изглеждал светът някога.

Планината Небо – където Мойсей вижда Обетованата земя

Макар изследователите все още да спорят дали планината Небо в Йордания е същата планина Небо, от която според светите писания Мойсей вижда за пръв път Обетованата земя, днес това е едно от най-посещаваните места в Йордания – както от поклонници, така и от почитатели на суровата природа на страната. В ясен ден от върха на планината се виждат Йерусалим и Йерихон.

Древният Джераш, основан от войниците на Александър Македонски

Смятан от мнозина за най-добре запазения римски провинциален град в Близкия изток – ако не и в света, – Джераш (древният Гераса) е археологически шедьовър, разположен сред плодородните хълмове на Гилеад. Градът е основан от войниците на Александър Македонски и в продължение на векове просперира благодарение на търговията с кервани.

*

Ако все още не сте били в Йордания, запишете се още сега за: 

Екскурзия в Йордания

>
04 април 2023 г.

Тагове

древни градове

древногръцки градове

пустини

Забележителности наоколо

Избрани оферти