Начало / Статии / Статии - Египет

Защо туристите толкова обичат Шарм ел Шейх?

Автор

/

Цветни корали и още по-цветни рибки, вкусна морска храна и арабски колорит - това са само част от нещата, които привличат всяка година хиляди туристи в египетския морски курорт Шарм ел Шейх. Прибавете към това и невероятните цени, които не могат да се сравнят с почти никое друго място, на което можете да избягате на топло през зимата - сега вече звучи като перфектното място за почивка!

Ако все още не сте били в тази част на Египет, вижте кои са нещата, които туристите най-много обичат в Шарм ел Шейх.

Гледките

Снимка: iStock by Getty Images

Докато самолетът захожда за кацане на летището, ще видите брега на Червено море, по крайбрежието - редици от хотелски комплекси, построени в традиционен арабски стил или със съвременен облик, но винаги с вкус. След тях следват червеникавите пясъци на пустинята и сивите скали на планините.

Зимата става лято

Снимка: iStock by Getty Images

Зимните месеци в България са най-подходящото време да бъдете в Шарм ел Шейх за умерени температури (през лятото е твърде горещо) както за плаж, така и за гмуркане. Курортът се е протегнал на близо 30 км по брега на Синайския полуостров и няма как да не намерите хотел по свой вкус - с или без директен излаз на плажа.

Курорт като калейдоскоп

Снимка: iStock by Getty Images

Шарм ел Шейх е разнолико място, което сменя амплоато си, когато сте в различните му части.

Заливът Наама Бей безспорно е най-известната му част, която привлича като магнит туристите за забавления и вкусна морска храна. По пешеходната зона е пълно с магазини, ресторанти и наргиле барове. През деня тя е пуста, но вечер се оживява от зажаднели за забавления туристи.

Още едно място с много заведения, ресторанти с тераси и магазини е Шаркс Бей. Тук има и пеещ фонтан.

В Шарм ел Мая ще направите скок назад във времето. Макар тук да се намира яхтеното пристанище, районът е един от най-старите в Шарм ел Шейх, а Старият пазар е мястото, където да пробвате уменията си за пазарене. Покупката на каквото и да било от този пазар върви с цяло театрално представление. Купувачът назовава цената, а след като чуе предложената от вас цена, започва да си скубе косите, да крещи “Но това е обир!” и да кърши ръце. Обсъждането на цената обикновено продължава в същия дух, като често е полято с обилно количество чай.

Гмуркането

Снимка: iStock by Getty Images

Гмуркането е запазената марка на Шарм ел Шейх. Оттук можете да наемете екипировка, да се запишете на курс или да се гмуркате с водач сред над 150 вида корали и над 1000 видове риби. Тази част на Червено море е защитена в Национален парк Рас Мохамед, който започва на 10 км от Шарм ел Шейх.

Остров Тиран се намира в началото на Тиранския проток, който свързва Червено море със залива Акаба. Намира се на около час с лодка от Шарм ел Шейх и е любимо място за гмуркане. Тук водата е изключително чиста и прозрачна, кораловите рифове са с наситени цветове. Акостирането на самия остров е забранено, тъй като на него има военна база.

Тръгнете ли към тази част на Египет, не забравяйте, че чупенето на корали, пренасянето на миди и пясък, храненето на рибите в морето и всякаква друга дейност, която нарушава хармонията на природата, са строго забранени и ако ви хванат, ще бъдете глобени.

Среща с Древен Египет

Снимка: iStock by Getty Images

Няма как да си тръгнете, без да сте видели поне нещичко от Древен Египет. В края на 2020 г. в Шарм ел Шейх беше открит исторически музей, в който са представени древноегипетският, гръко-римският и ислямският период на страната. В музея има куп любопитни експонати като мумия на крокодил, предмети от живота на древните египтяни и на бедуините.

От 2014 г. в курорта има и Музей на Тутанкамон, който съдържа истории от живота на великия фараон и копия от намерените в гробницата му артефакти.

Вижте най-добрите оферти за почивка в Шарм ел Шейх!

>
16 ноември 2023 г.

Тагове

гмуркане

екзотика

любопитно

плажове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти