Начало / Статии / Статии - Египет

Дахаб, Египет - раят на търсачите на приключения

Автор

/

Дахаб е третият по големина курорт за гмуркане в Египет след Шарм ел-Шейх и Хургада, но на практика е място, на което се събират почитателите на всякакви подводни и наземни приключения.

Трансформацията на Дахаб от бедуинско рибарско селище до хипи рай и - в последните години - курорт с луксозни комплекси се случва неусетно и бързо. Все пак градът успява да запази лежерната си атмосфера и до днес, заради което е предпочитано място от почитателите на водните спортове и спокойната почивка.

Снимка: iStock by Getty Images

Личат си и нюанси от хипи миналото на градчето - все още тук могат да се намерят доста достъпни места за настаняване, а не само луксозни хотели. Това е курортът с най-много самостоятелно пътуващи туристи по египетското крайбрежие.

Водите на Червено море край Дахаб са богати на пъстри риби, октоподи, коралови рифове. Има много центрове за гмуркане, откъдето можете да наемете екипировка, да се запишете за тур или курс. Температурата на водата е добра почти целогодишно. От януари до март се охлажда до 22-23 градуса, а от юли до септември достига до 30.

Снимка: iStock by Getty Images

Други водни спортове, които могат да се практикуват в района, са водни ски, фрий дайвинг, уинд- и кайтсърфинг.

Дахаб се намира в сърцето на Синайската пустиня и близо до планината Синай - разнообразието от екскурзии, на които посетителите могат да се запишат тук, е голямо. Курортът е добра отправна точка и за посещение на Синайския манастир - един от най-старите в света, където според библейските разкази Мойсей е видял горящия храст. Изкачването на стълбите над манастира нощем, за да се стигне до върха на планината за изгрева на слънцето е едновременно предизвикателно и удовлетворяващо преживяване, заради което тук идват хиляди поклонници от цял свят.

Запалените по скалното катерене трябва да изберат по-хладните месеци от април до октомври, когато могат да изследват маршрути в гранитните скали или по боулдърите в пустинята. Тъй като е задължително да бъдете с местен водач, когато навлизате в пустинята, това неизменно ви среща с бедуините и тяхната култура. Някои от най-популярните обекти за катерене са Уади Кид, Уади Насуп и Уади Кнай.

В пустинята има и немалко места, които по красота и пищност съперничат на подводния свят - Цветният каньон е с невероятни скални формирования, а Белият каньон е с ослепителнобели пясъци и скали, които водят до подобен на мираж оазис с палми и извори.

Дахаб се намира на 85 км от Шарм ел-Шейх. Курортът е сравнително малък, повечето хотелски комплекси и барове се намират край брега и е най-удобно да се разхождате пеша из него. От много от хотелите можете да си наемете колела или скутери.

Вижте актуални оферти за почивка в Египет!

>
04 септември 2023 г.

Тагове

гмуркане

екзотика

плажове

забележителности

водни спортове

екстремни спортове

Забележителности наоколо

Избрани оферти