Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Краков
Краков / Krakov

Краков (Kraków - полски, Krakau - немски) се намира в южната част на Полша. Разположен е на река Висла. Градът е един от най-старите в страната и е търговски център - там се намира един от най-големите европейски пазари, множество исторически къщи, дворци и църкви с великолепна архитектура. Краков е седалище на един от най-старите университети в Европа - Ягелонският университет. Интересни забележителности в града са катедралата Мариацки кастьол; замъкът "Вавел"; църквата "Клащор Камедулов"; църквата "Св. Пьотър и Павел"; театърът "Словацки"; сградата на Университета; Търговската сграда Сукенице; солните мини, в които е добивана каменна сол още през XIII в.

Този средновековен град изглежда, сякаш е изваден от приказка – с оживения си площад, извитите готически кули, замъци и легенди за дракони. Разгледайте тесните задни улички, скритите дворове и подземните изби и тунели. Краков е известен като културната столица на Полша, където изпъкват любовта към музиката, поезията и театъра.

Средновековният търговски площад Rynek Glowny (Ринек Гловни) и Свещеническата сграда (Sukiennice) са средище на туристите в града, като формират сърцето на Стария град. Разходете се по сергиите, пийте по кафе и посетете близките средновековни църкви. Районът на Kazimierz (Kазимиерз) е придал почти отделна идентичност на магическия Стар град. В Еврейския квартал уличките са по-тъмни и пълни с интригуващи кафенета и магазини. Този район е включен в много сцени във филма „Списъкът на Шнидлер” и крие тъмно минало, в което повечето му жители са затворени в концентрационните лагери "Аушвиц" и "Биркенау" по време на Втората световна война. Сега кварталът преживява ренесанс, като много посетители идват, за да го разгледат.

Днес Краков се е отърсил от страшното си минало и е придобил фантастичен купонджийски дух. Туристите трудно ще открият улица без весело и разсейващо заведение. Кафенетата и баровете отварят рано и затварят също толкова рано, но на следващата сутрин, като много от тях предлагат жива музика или поетически четения. Други го карат по-опростено – единствено предлагат водка и то в големи количества.

Важна информация:

Население: 1,5 млн. жители

Валута: Злота

Работно време: Магазините обикновено са отворени понеделник – петък от 10:00 – 18:00 часа, а в събота 10:00 – 13:00 часа. По-големите вериги са отворени и в неделя от 12:00 – 18:00 часа.

Интернет страници за Краковwww.krakow.plwww.cracowonline.com,

www.krakow-info.comwww.explore-krakow.com

Спешен телефон:

Бърза помощ – 999

Полиция – 997

Пожарна – 998

Всички други спешни случаи - 112

Туристическа информация: Главният площад, тел:+48 (0)12 433 73 10

Уебсайт: www.krakow.pl

Телефонни кодове

Код на страната: +48

Код на областта: 012

Тоалетни: Повечето туристи първоначално не разбират означенията за дамска и мъжка тоалетна. Те са кръг за дамската и триъгълник за мъжката.

Забележителности около Краков