Краков

За града

Оферти

Статии

Краков / Krakov

Краков (Kraków - полски, Krakau - немски) се намира в южната част на Полша. Разположен е на река Висла. Градът е един от най-старите в страната и е търговски център - там се намира един от най-големите европейски пазари, множество исторически къщи, дворци и църкви с великолепна архитектура. Краков е седалище на един от най-старите университети в Европа - Ягелонският университет. Интересни забележителности в града са катедралата Мариацки кастьол; замъкът "Вавел"; църквата "Клащор Камедулов"; църквата "Св. Пьотър и Павел"; театърът "Словацки"; сградата на Университета; Търговската сграда Сукенице; солните мини, в които е добивана каменна сол още през XIII в.

Този средновековен град изглежда, сякаш е изваден от приказка – с оживения си площад, извитите готически кули, замъци и легенди за дракони. Разгледайте тесните задни улички, скритите дворове и подземните изби и тунели. Краков е известен като културната столица на Полша, където изпъкват любовта към музиката, поезията и театъра.

Средновековният търговски площад Rynek Glowny (Ринек Гловни) и Свещеническата сграда (Sukiennice) са средище на туристите в града, като формират сърцето на Стария град. Разходете се по сергиите, пийте по кафе и посетете близките средновековни църкви. Районът на Kazimierz (Kазимиерз) е придал почти отделна идентичност на магическия Стар град. В Еврейския квартал уличките са по-тъмни и пълни с интригуващи кафенета и магазини. Този район е включен в много сцени във филма „Списъкът на Шнидлер” и крие тъмно минало, в което повечето му жители са затворени в концентрационните лагери "Аушвиц" и "Биркенау" по време на Втората световна война. Сега кварталът преживява ренесанс, като много посетители идват, за да го разгледат.

Днес Краков се е отърсил от страшното си минало и е придобил фантастичен купонджийски дух. Туристите трудно ще открият улица без весело и разсейващо заведение. Кафенетата и баровете отварят рано и затварят също толкова рано, но на следващата сутрин, като много от тях предлагат жива музика или поетически четения. Други го карат по-опростено – единствено предлагат водка и то в големи количества.

Важна информация:

Население: 1,5 млн. жители

Валута: Злота

Работно време: Магазините обикновено са отворени понеделник – петък от 10:00 – 18:00 часа, а в събота 10:00 – 13:00 часа. По-големите вериги са отворени и в неделя от 12:00 – 18:00 часа.

Интернет страници за Краковwww.krakow.plwww.cracowonline.com,

www.krakow-info.comwww.explore-krakow.com

Спешен телефон:

Бърза помощ – 999

Полиция – 997

Пожарна – 998

Всички други спешни случаи - 112

Туристическа информация: Главният площад, тел:+48 (0)12 433 73 10

Уебсайт: www.krakow.pl

Телефонни кодове

Код на страната: +48

Код на областта: 012

Тоалетни: Повечето туристи първоначално не разбират означенията за дамска и мъжка тоалетна. Те са кръг за дамската и триъгълник за мъжката.

Транспорт

Летище

Международно летище "Йоан Павел II" (летищен код KRK) е главното летище, което обслужва Краков. Намира се на 15 км от центъра на града. Много от нискобюджетните компании кацат тук. Пътуващите през зимата трябва да знаят, че по това време на годината често полетите закъсняват или биват отлагани, поради наличието на лед или мъгли.

Щом пристигнете, може да си хванете отвън на терминала някоя от градските линии 208 и 292 или нощната 902. Билетът струва 3,20 злоти. Можете да се качите и на влак, който се движи между 5 и 23 часа и стига до жп гарата за 18 минути, а билетът струва 10 злоти.

Може да си вземете и такси, като то ще ви струва най-малко 50 злоти, а до центъра излиза около 70 злоти.
Адрес: ul. Kpt. M. Medweckiego 1.

Уебсайт: www.krakowairport.pl

Обществен транспорт

Освен разходката другият удобен начин да се предвижвате из града е да хванете автобус или трамвай. Билетът е 2,50 злоти за възрастни и 1,25 за деца, като може да си вземете от малките будки около спирките или от автоматите за билети до спирките. Трябва обаче и да го перфорирате, щом се качите в превозното средство. 

Има и нощни линии, като номерата им започват с 6. Всички с изключение на 604 минават през центъра (спирката под жп гарата). Движат се приблизително веднъж на час. Цените на билетите са същите като през деня.

Уебсайт: www.pkp.pl and www.mpk.krakow.pl

Таксита

Ако искате да спестите пари, по-добре не взимайте такси от стоянките. Ако си поръчате по телефона ще ви струва с 30 процента по-малко. Не може да си спрете такси, ако се движи по улицата. Опитате ли се, със сигурност ще ви игнорират.

Taxi Krakow

Тел: +48 505 446 000

Автомобил

На автострадата А4, която стига до германската граница и се свързва с Аутобан А4, максималната разрешена скорост е 140 км/ч. Между Краков и Катовице има пътна такса в размер на 14 злоти (във всяка посока).

Влак

"Dworzec Glówny" ("Двожец глувни") е централната жп гара в Краков и се намира съвсем близо до Стария град. Оттам на всеки час между 6 и 20 часа можете да вземете експресния влак до Варшава, като пътуването трае около 2 часа и 40 минути. Билетът струва 110 злоти, като има намаление за студенти и лица под 26 години.

Уебсайт: rozklad-pkp.pl

Заведения

Хранене

Полската кухня е приела различни вкусове. Краков вероятно е кулинарната столица на Полша и предлага множество различни видове готварски традиции, а в същото време отстоява и своите корени. Млечните барове предлагат качествени полски ястия. Опитайте и гъстите супи като журек (супа с наденица и картофи) или браш (цвекло и кнедли). Ловджийските яхнии също си струва да бъдат опитани.

Барове и нощен живот

В Краков може да е трудно да направите разлика между барове, кафенета, нощни клубове и ресторанти, защото много заведения ги съчетават в едно. Повечето барове се намират в подземни изби и стари готически тунели. Късните купони обикновено са под повърхността на Краков. Дискотеките и живата музика е основна част от социалния живот в града, като на повечето места има джаз изпълнения.

Шопинг

Стартът на пазаруването в Краков е и първата му спирка. "Sukiennice" е точно по средата на Търговския площад и първоначално е построен през XIV в. и реконструиран през XVI в. след пожар. Сега продава микс от типични полски стоки, бижута, занаятчийски изделия и сувенири. Краков е добро място да си купите антики, художествени произведения и бижута. Кехлибарените бижута изобилстват по градските магазини. Кехлибарения магазин "Mikolajczyki" на ул. Флорианска 16 е определено едно от популярните места за подобен род стоки.

В еврейския квартал започнаха да отварят много стилни бутици и уникални бижутерии. Една от главните улици за пазаруване на облекло е Флорианска, на която има представителства на международни марки. Посетете и мола "Краков Плаза" на ул. Pokoju 44, където има и кино, и боулинг зала.

Забележителности

Главния търговски площад (Rynek Glowny)

В центъра на града се намира мястото, което е било най-големият площад в Средновековна Европа. Днес също е съществена част от духа на града.

Хълмът Вавел, Кралският Замък и Катедралата 

Турът до готическия замък и Катедралата е важно начинание за всеки посетител на града. Вижте мощите на Смок Вавелски и митичния хълм на дракона. Средновековният замък, от който са управлявали полските Крале, е също толкова интригуващ.

Уебсайт: www.krakow-info.com

Църквата Св. Алберт 

Една от най-старите църкви в града, датираща от 10и в.

Адрес: ul. Sw. Wojciecha 11

Църквата Св. Мария

Извитите кули-близнаци са били свидетел на много от жестоките събития, разтърсили Краков през вековете. През лятото, след като изкачите 240 стъпала до кулата на църквата, може да си направите красиви снимки на града.

Адрес: Market Square

Кулата на Кметството

Това е последната останала част от бившето кметство от XIV в. Тя случайно се превръща в наклонената кула на града – центърът и се е изменил с 55 см. Както изглежда това се дължи на вятъра.

Адрес: Rynek Glowny

Старата Синагога

Тази синагога от XV в. е дом на постоянна изложба, наречена „Традиции и култура на полските евреи”. Районът около сградата е сниман във филма на Стивън Спилбърг „Списъкът на Шнидлер”.

Адрес: Ulica Szeroka 24

Тел: +48 (0)12 422 09 62

Музей Чарториски (Czartoryski Museum)

Огромна колекция на художествени произведения от Гърция и Египет, но може би  най-интересната работа, която да видите е „Дамата с белката” на Леонардо да Винчи, както и „Пейзажът с добрия самарянин” на Рембранд.

Адрес: Ulica sw Jana 19

Тел: +48 (0)12 422 55 66

Концентрационните лагери Аусшвиц и Биркенау (Auschwitz-Birkenau)

Много отрезвяваща гледка за повечето туристи, но все пак е задължително да се види, когато сте в Краков. Може да вземете автобус за 90-минутното пътуване до нацистките лагери, където са убити милиони евреи по време на Втората световна война. Повечето туристически агенции организират дневни турове до там.

Портата Флориан 

Това е една от малкото оцелели части от отбранителната система, която преди е заобикаляла Стария град.

Еврейският квартал "Kazmierz"

Това е старият квартал, в който са живели евреи над 500 години. Това е идеално място да разберете еврейската история и култура на Краков. Има много ресторанти и кафенета, наред с музеите, синагогите и гробищата.

Събития

Януари

Национално танцово състезание за купата на проф. Мариан Вечисти

Провежда се от близо 40 години и представя съревнование по танци. За повече информация и билети: www.wieczysty.org.

 

Февруари

Китайски фестивал

Организира се през февруари ежегодно и представя в Краков китайската култура.

Уебсайт: www.china-festival.pl

Международен фестивал на морската песен "Shanties"

Провежда се ежегодно и представя песни, посветени на морето, от цял свят.

Уебсайт: www.shanties.pl

 

Март

Фестивал на пътешествениците "Три елемента"

Фестивалът на пътешествениците "Trzy ?ywio?y" ("Три елемента") се провежда ежегодно в средата на март. На него се представят всякакви видове пътувания - от околостветски пътешествия до екстремен и алтернативен туризъм.

Уебсайт: http://3zywioly.pl

Ликвидиране на краковското гето

Всяка година на 13 март тържествено се отбелязва годишнината от ликвидирането на краковското гето.

 

Април

Годишнина от смъртта на папа Йоан Павел II

Ежегодно градът отбелязва годишнината от смъртта на папа Йоан Павел II на 2 април.

Фестивал на тангото 

Фестивалът на тангото е сравнително нов, но набира скорост и популярност. Провежда се в края на април или началото на май.

Уебсайт: www.festiwal.tangokrakow.com

 

Май

Нощ на музеите

Нощта на музеите се провежда в края на май. Можете да разгледате безплатно музеите в града, които остават отворени до късно. Организират се и много допълнителни събития.

www.krakowskienoce.pl

 

Юни

Татуфест

Ежегодно в Краков в средата на май се провежда фестивал на татуировките.

Уебсайт: www.tattoofest.pl

 

Юли

Нощ на джаза

Провежда се всяка година на Малкия площад в града. Входът е свободен

Уебсайт: www.nocjazzu.com

 

Август

Фестивал "Музика в Стария Краков"

Фестивалът "Музика в Стария Краков" е международен и се провежда в средата на август всяка година. Основан е през 1976 г.

Уебсайт: www.mwsk.pl

 

Ноември

Панаир на книгата в Краков

Ежегодният панаир на книгата в Краков се провежда в началото на ноември. За повече информация: www.targi.krakow.pl/en

Дни на папа Йоан Павел II

Дните на папа Йоан Павел II се отбелязват през октомври в Краков. За информация: www.jp2.krakow.pl

Коледен базар

Открива се в края на ноември и продължава до 26 декември. На него ще се запознаете с празничния дух на града, ще можете да разгледате павилиони с подаръци, традиционна храна и украси, както и да присъствате на тържествени събития.

 

Забележителности около Краков

Избрани оферти