Начало / Статии / Статии - Сърбия

Сърбия за напреднали - 5 малко известни дестинации

Автор

/

Колкото и пъти да сте ходили в Сърбия, колкото и от невероятните й градове и села да познавате, винаги ще се намери нещо, което да ви изненада.

В следващия списък с невероятни дестинации за напреднали почитатели на западната ни съседка ще откриете места сред природата, села и исторически забележителности, които могат да се превърнат в следващата ви посока за уикенд разходка в чужбина.

Завойското езеро

Снимка: Мария Ангелова / NasamNatam.com

Макар да се намира толкова близо до България и да е сравнително лесно достъпно, Завойското езеро не се радва на популярността, която заслужава сред българските туристи.

Езерото се вие като змия сред планински възвишения и предлага както невероятни гледки отвисоко, така и възможност за плаване и риболов.

Любопитно е, че езерото изобщо не е съществувало до 1963 г., когато една нощ огромна купчина скали се срутва и запречва коритото на река Височица. В резултат на това цялото село Завой е потопено. След като виждат, че не могат да разчистят скалната маса, властите я доукрепват и така се появява Завойското езеро, което на практика е язовир.

Панорамна площадка Банска стена в Тара

Снимка: iStock by Getty Images

Тара е един от най-красивите и запазени национални паркове на Сърбия, а панорамната площадка Банска стена е едно от най-добрите места да се възхитите на природата в него. Около два часа планински преход ще ви отведат до площадката, от която като на длан ще видите планини, река Тара и езерото Перучац.

Етно село Сирогойно

Снимка: iStock by Getty Images

Сирогойно е пътешествие във времето и едно от най-фотогеничните места в Сърбия. Селото е дом на музей на открито, в който ще видите многобройни стари дървени къщи. Всички са автентични и са пренесени от различни населени места в района на планината Златибор. В тях са представени старовремска мандра, пекарна, страноприемница и други.

Палич и Паличкото езеро

Палич е град, който изобщо не прилича на сръбски. Причината е, че тук живеят предимно унгарци, а градът е на 12 км от унгарската граница. Недалеч от него се намира Паличкото езеро. За него легендата разказва, че се е появило, след като овчарят Павел загубил стадото си и плакал толкова много, че слъзите му създали цяло езеро.

Крепостта Бач

Крепостта Бач не е сред най-популярните сред чуждестранните туристи, но е една от най-добре запазените средновековни крепости в Сърбия. Намира се в едноименния град и е построена от унгарския крал Карл Роберт за спиране на османското нашествие на Балканите. От високото й разположение ще видите и едни от най-красивите залези в страната.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Сърбия!

>
03 октомври 2023 г.

Тагове

езера

любопитно

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти