Начало / Статии / Статии - Сърбия

Ветрове от Карпатите - Вършац и Бела Църква

Автор

/

На 84 км от Белград по магистрала Е70 се намира Вършац. Този град е известен с големия брой ветровити дни в годината, а неговите хълмисти околности - склоновете на Карпатите, са известен лозарски край. Само на десет минути с кола се намира граничния пункт с Румъния - Ватин. През града минава международната железопътна линия Виена - Будапеща - Белград - Букурещ. Във Вършац има и малко летище, чиято писта е дълга един километър и широка 25 метра.

      Вършац

Най-старите постройки в самия град Вършац са от 18 в. Най-атрактивни са бароковият Владичански дворец, Николаевската православна църква, Градският музей с богата археологическа сбирка от находищата във Ватин, Дубовац у Жидовара. На ъгъла на улиците "Кумановска" и "Стеван Неманя" се намира старата аптека, известна като "аптеката под стълбите" заради необичайният си вход. Къщата, в която се помещава е от 18 в. В същата къща няколко десетилетия по-рано се помещава най-старата местна аптека "При спасителя".

От всяка точка на града се вижда Кула Брег - сграда от 15 в., която задължително трябва да посетите. Връшчани са горди със своите традиции. Те твърдят, че имат чудесни винарски изби, а всеки трети уикенд на септември можем да се присъединим към тях за "Гроздобера във Вършац". През лятото в този град се провежда "Международен фолклорен фестивал".

       Винарна във Вършац

Прекрасното градче Бела Църква е само на 35 км южно от Вършац, на самата граница с Румъния, буквално затворено в румънска територия от три страни. През градчето минава река Нера. В околностите има няколко езера, а каналът Дунав-Тиса-Дунав допълва картата на водите в района. Заради изобилието на води наоколо Бела Църква е наречена Венеция на Войводина. Наричат я още Градът на цветята. Тук всяко  лято се организира "Карнавал на цветята", който се провежда вече 100 години без прекъсване.

Местните съвсем уместно хвалят своя роден край като място, с чист въздух и непокътната природа. Белоцърквенските езера предлагат уникални условия за плуване в спокойни води. Те възникват като при изокопаване на баласт за нуждите на производството. По-късно се превръщат в туристическа атракция, най-вече заради чистата вода, която се филтрира в самата почва. В самия център на града има организиран и своеобразен плаж.

Не бива да пропускате:
- Посещение на лозовите масиви във Вършац
- Разходка до Кула Брег
- Посещение по време на "Карнавала на цветята"

>
22 октомври 2013 г.

Тагове

винен туризъм

градове

идеи за уикенд

Забележителности наоколо

Избрани оферти