Начало / Статии / Статии - Сърбия

Улица Скадарлия - бохемският дух на Белград

Автор

/

Искате ли да изпиете кафето си с Бранислав Нушич или Иван Будин? А защо не с испанския крал Хуан Карлос или кралицата на Великобритания Елизабет II?

Заповядайте тогава на улица “Скадарлия” в столицата на Сърбия Белград. Улицата е пешеходна зона, пълна с кафенета и ресторанти носещи историята и духа на Стари Белград. Ежедневно там има много хора и се чуват живи изпълнения на стари градски песни.

Кога започнало всичко?

Годината е 1854, а улица “Скадарлия” се е появила за първи път на картата. През следващите няколко години става част от квартал със същото име и бива записана в градоустройствения план на Белград. Oсвен известна на картата, улицата става позната и като средище на бохемите на сръбската столица. Поети, писатели, художници и актьори често се събирали из заведенията по улицата.

Едно от най-известните заведения там е “Кафана Дарданели”, което първоначално се намирало на площад Република, но било съборено, за да бъде построен днешният Национален театър на Сърбия. По-късно “Кафана Дарданели” се мести по-надолу на паважа на улица “Скадарлия”. Известните му клиенти превръщат улицата в любимо място на разточителния и спокоен бохемски живот. 

Чести посетители на кафаните били творци като Йован Йованович, Велико Петрович и Борислав Станкович. Всяка личност имала любимо място и постепенно заведенията по улицата образували център на артисти и творци. Хората се събирали за кафе, питие и разговори за изкуство. Историята показва, че без това средище литературата на Югославия и Сърбия не би била същата. 

Каква е улица “Скадарлия” днес?

Артистичният дух се усеща при разходка по улицата и днес. Старият сръбски квартал е добре запазен и реставриран, а много хора го сравняват с арт квартала на Париж - Монмартър.

Запазени са и много от известните заведения на бохемите като “Трите шапки”, “Златният бокал” и “Двата елена”, открити в края на 19-и век. Тези и още дузина други кафани (или кръчми) предлагат типична сръбска кухня и жива музика и песни. Препоръчваме ви да направите предварителна резервация за вечеря, защото кафаните са много популярни както сред туристите, така и сред местното население. 

Освен за храна и забавление, улицата е подходяща и за разходка. Ще видите интересна архитектура от края 19-и и началото на 20-и век. Също така обърнете внимание на паметниците и фонтаните в околността. Огледайте се и за знамето на Скадарлия, което има специалните за квартала символи: гвоздей, шапка и бастун. Скадарлия има дори свой кодекс, който е на почит и днес. 

При посещенията си в Сърбия, знаменитости от целия свят също разглеждат улица “Скадарлия” и се потопяват в типичния балкански бохемски живот отпреди 100 години. През годините тук е било възможно да засечете френския актьор Ален Делон да пие кафето си, а защо не и режисьора Никита Михалков, работещ по новия си филм. Ако не срещнете известна личност, огледайте интериора на заведенията. Много собственици си правят снимки с видните си клиенти и ги поставят в рамки по стените. Попитайте персонала, те на драго сърце ще ви разкажат още за историята на различните локации.

Отделете половин ден за разходка по улицата и направете спирки за кафе или хапване. Улицата не е далеч от централната част на Белград, затова няма нужда да бързате. А ако се изморите от разходката винаги можете да използвате транспорт, за да се придвижите из Белград. Градският транспорт и такситата са доста евтини в сравнение с тези в България. Дори може предварително да се споразумеете с таксиметровия шофьор за крайна цена на пътуването. 

Вижте списък с всички забележителности в Белград.

Вижте актуалните оферти за пътуване до Белград!

>
04 ноември 2021 г.

Тагове

стари градове

бохеми

история

литература

Забележителности наоколо

Избрани оферти