Начало / Статии / Статии - Сърбия

5 летни фестивала в Сърбия, които да посетиш

Автор

/

Има една група българи, които не могат да живеят, без да ходят в Сърбия поне няколко пъти годишно. Не че на човек му трябва повод, за да отиде да си хапне, пийне и да се повесели хубаво в западната ни съседка, но в случай, че имате нужда от конкретна причина, имаме цели пет, които да ползвате за извинение това лято - пет любими сръбски фестивала.

И понеже знаем, че на фестивал в Сърбия се пие, та дори и фестивалът да е на баницата, за всяко събитие добавяме и варианти за автобусна екскурзия - за да си пътувате спокойно на задната седалка и да не се карате кой ще пие и кой ще кара.

Белмужиада

Снимка: © Мария Ангелова/NasamNatam.com

Едно традиционно ястие е достатъчна причина за сърбите от град Свърлиг, за да се отдадат на смело и безотговорно тридневно празнуване. И тук съвсем не става дума за скромни хапки-пийки на кварталните пияници, а за мащабен събор-фестивал с повече от 60 000 посетители за три дни - Белмужиада.

Фестивалът е посветен на специалитета белмуж, характерен за планинските части на Югоизточна Сърбия – Неготин, Свърлиг, Пирот. Приготвя се от овче или краве сирене, което се слага в тенджера, докато се разтопи, след което се добавят бяло или царевично брашно и сол. Рецептата изисква поне два дни разбъркване на сместа, което е изтощителна дейност, изискваща здрава, мъжка ръка. Оттам и името на деликатеса – белмуж.

Научете повече за традициите на Белмужиада

Кога и къде: 1 август 2020 г., Свърлиг

Вижте екскурзия за фестивала Белмужиада в Свърлиг.

*

Фестивал на духовата музика в Гуча

Надсвирването за духови инструменти в Гуча спокойно може да бъде наречено фестивал на балканската лудост. Провежда се от 1961 г., но през последните години събира по половин милион души в малкото селце, което през останалата част от годината е дом за не повече от 2000 души. Балкански и други ритми се свирят от духови оркестри от Сърбия и цял свят. Може да спите в района на Гуча или на палатка край селото.

Кога и къде: 3-9 август 2020 г., Гуча

Вижте екскурзия за фестивала на духовата музика в Гуча.

*

Фестивал на баницата

Всеки, който е ял баници по Балканския полуостров, знае, че българската баница е една, турската - друга, сръбската - трета, и така нататък. Всяка година в средата на август в град Бела Паланка си организират пъстро и забавно тържество, посветено на баницата и нейните майстори от цялата страна. Голям плюс е, че Бела Паланка се намира много близо до българската граница, а и може да се комбинира с разходка из Пирот.

Кога и къде: 8 август 2020 г., Бела Паланка

Вижте екскурзия за Фестивала на баницата в Бела Паланка.

*

Бирен фест в Белград

Снимка: Belgradebeerfest.com

Най-големият бирен фестивал в Източна Европа – този в столицата на Сърбия, Белград, е мястото, където да опитате достатъчно масови и бутикови бири, че да можете да прецените коя е любимата ви сръбска бира. Станете част от повече от половин милион души, които се срещат с най-доброто от балканския начин на живот – музика и пиво!

Кога и къде: 20-23 август 2020 г., Белград

Вижте екскурзия за Бирения фест в Белград (за 2 дни вариант 1 за 15-16 август и вариант 2 за 22-23 август) и екскурзия за Бирения фест в Белград (за 3 дни).

*

Рощилиада - фестивал на сръбската скара

По време на дните на фестивала можете да се насладите на невероятната сръбска скара - увияч, плескавица, кебапчета, вешалица, печени прасенца, както и на бира, музика и добро настроение.

Кога и къде: 24-30 август 2020 г., Лесковац

Вижте екскурзии за Фестивала Рощилиада в Лесковац (еднодневни и двудневни).

*

Виж още:

Екскурзия в Охрид

Почивка в Албания

Почивка в Халкидики

 

>
29 юни 2020 г.

Тагове

фестивали

идеи за уикенда

летен туризъм

кулинарен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти