Начало / Статии / Статии - Сърбия

Белград – почти средиземноморско бягствo

Автор

/

Сърбия вероятно ви е доста позната дестинация. Пограничните градове са популярни за еднодневен туризъм – за разходка и обяд. Пирот и Димитровград са по-малки и могат да бъдат разгледани по-набързо. В Ниш пък можете да се изгубите цял уикенд из малки улички или прохладната сянка в Нишка крепост. Тези дестинации се чувстват много близки до нашия бит и начин на живот. Навлизайки по-навътре в Сърбия, обаче нещата се променят, а столицата Белград е изцяло ново преживяване на около 400 км от София.

Сръбската столица толкова много напомня спокойствието на Средиземноморието, че ще забравите да си тръгнете. Прекарахме в Белград три дни със стриктно избрана програма, която впоследствие пропадна заради спокойствието и насладата на бавния живот, които ни посрещнаха там. 

Централната част на града, която между другото е с широка пешеходна зона, е изпълнена с множество chill местенца.  Може да поседнете за кафе и тактично да преминете към коктейли. Климатът е благоприятен, затова и през късния септември местните се наслаждават на възможността да организират партита на открито. В едно от заведенията, в което бяхме седнали за бързо кафе, се появи певец с китара. Изпълни прекрасни кавъри, които ни накараха да останем цялата вечер. 

В целият град кипи живот. На улица „Скадарлия“ са събрани едни от най-известните заведения с жива музика и апетитна местна скара. По поречието на реките Сава и Дунав пък се намират барове с впечатляваща гледка, в които нощта бързо се превръща в ранни зори. До тях може да стигнете пеш или с таксита. Последните са на цената на такситата в София

Разходихме се из множеството забележителности в Белград, но най-силно ме впечатли атмосферата на града. Белград и жителите му се наслаждават истински на живота. Безспорно знаят и как да се забавляват. Спокойствието на живота им много напомня на Италия и Испания. Улиците бяха изпълнени с хора, а в един от дните имаше и фестивал на био храни и продукти. Много деца пък играеха на широкото пространство пред внушителната църква „Св. Сава“.

Каквото и да кажа за Белград, ще бъде далеч недостатъчно. Усещането и преживяването са много по-различни от обичайните сръбски дестинации като Ниш и Пирот. Впечатляващите архитектура и забележителности си заслужават посещението. Гражданите са приветливи и отзивчиви и водят свое си  бохемско съществуване. 

Смело пристигнахме в Белград без запазен хотел и обменена валута. Както казват, съдбата ни се усмихна, ориентирахме се бързо и пътуването ни стана едно от най-щастливите и запомнящи се. La dolce vita, но по сръбски.

Вижте всички актуални оферти за пътуване до Белград!

Вижте още:

Екскурзия в Ниш

Екскурзия в Охрид

>
18 август 2023 г.

Тагове

идеи за уикенд

уикен изкушения

Балкани

Забележителности наоколо

Избрани оферти