Начало / Статии / Статии - Сърбия

Земун - различният квартал на Белград

Автор

/

На кръстопътя между река Дунав и вливащата се в нея река Сава, се простира кварталът на Белград Земун. С дълга крайречна зона и средновековни улици с оригинална калдъръмена настилка, районът заслужава внимание. Някога бил отделен град, но с разрастването на столицата, Земун става предградие на Белград

Началото...

Името Земун идва от славянската дума за землянка, защото по време на заселването му преди векове нямало камък за градеж и жилищата се вкопавали в земята. Първото споменаване на Земун е от 12-и век, когато унгарските завоеватели дошли по тези земи. Тогава Белград бил разрушен, а камъните били използвани за построяване на крепостни стени на Земун. 

Ще усетите преплитането на културите на източна и западна Европа. През различни периоди Земун е под управление на Австро-Унгария и Хърватско-словенското царство. Всяко от тях оставя следа и изгражда настоящия облик на разноликия Земун. 

Забележителният квартал

Атмосферата в тази част на града е изцяло различна от централната част на Белград. Липсват забързаноста и шума на столицата, които са заменени от тихия ромон на водата в близост. Земун е като град в града със собствен централен площад и множество забележителности, сред които и увеселителен парк. 

Крайбрежната улица е подходяща за разходки, а можете да направите и впечатляващи снимки на залез слънце (а защо не и по изгрев?). След това може да навлезете във вътрешността и да разгледате стила на сградите от 18-и и 19-и век. По-специално внимание обърнете на Пощата на Земун с бароково влияние в конструкцията и Земунската гимназия, която е проектирана в ренесансов стил.

Отидете на улица “Господска”, намираща се в централната част на Земун и пълна с множество магазини и заведения. Има и няколко исторически сгради, на които може да обърнете внимание помежду магазините. Улицата е популярна дестинация и за провеждане на фестивали и панаири, затова ако имате късмет, може да попаднете точно на такъв. 

На хълма Гардош е маджарската кула-паметник Гардош (или “Сибинянин Янко”) построена през 1896 г. в чест на 1000-годишнината от основаването на Унгария. Кулата е построена като комбинация от различни стилове, най-вече повлияни от римски елементи. Кулата е част от голям проект, при който са построени четири кули във всяка от четирите края на някогашното унгарско кралство. Хълмът се свързва с името и на Янош Хуняди, който е виден унгарски държавник и пълководец, който участва във възпиране на османското нашествие през 15-и век. Кулата разкрива и великолепна гледка от високо на река Сава и Белград. 

Вижте всички оферти за пътуване до Белград!

>
19 октомври 2021 г.

Тагове

стари градове

история

квартали

Забележителности наоколо

Избрани оферти