Начало / Статии / Статии - Сърбия

Забележителности в Белград

Автор

/

Военният музей - Белград

Военният музей в Белград

Военният музей (Војни музеј) в Белград е основан през 1878 г. Той съдържа над 3000 древни и модерни експоната. В тях са включени римски мечове и шлемове, гръцки ками и шлемове, сръбски щитове и оръжия на рицари, а също и западни средновековни оръжия. Има разбира се и модерни оръжия и екипировка.

Вътре в сградата експонатите в музея са разположени в един коридор, като са подредени по хронологичен ред. На всеки ескпонат има етикет на сръбски на кирилица и латиница, а също на английски. Военният музей се намира в историческата крепост Калемегдан, разположена там, където се сливат реките Сава и Дунав.

Адрес: Калемегдан 

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.muzej.mod.gov.rs 

Национален театър в Белград

Националният театър (Народно позориште у Београду) е разположен на площад Република. Построен е през 1869 г. по проект на Александър Бугарски в стил ренесанс.

В самият театър се изпълняват драма, опера и балет. Освен за различни постановки, театърът се използва за благотворителни балове и концерти. Националният театър на Белград разполага с две зали, в които могат да се изпълняват представленията. В едната могат да бъдат настанени 219 души, а другата се побират 281 души. По време на тежките времена за Сърбия, театърът бил единствената отворена сграда, в която хората можели само срещу един динар да се отпуснат и да гледат някоя постановка. Така те забравяли поне за малко въздушните нападения.

Старият дворец в Белград

Старият дворец (Стари Двор) е кралски дворец, който е принадлежал на династията Обренович. В момента там се помещава градският съвет на Белград.

Построен е в периода 1882 – 1884 г. по проект на Александър Бугарски, като класическият стил, използван тогава, е типичен за XIX век. Формата на двореца е почти квадратна с размери 40 на 40 метра. По голямата част от обзавеждането е внесено от Виена.

В стария дворец са се случвали наистина важни събития за  политиката на Сърбия. Например това било мястото, където Сърбия била провъзгласена за царство или пък крал Милан абдикирал, за да може неговият син Александър да наследи трона – това става на 22 февруари 1889 г. В периода 1903 – 1914 г. дворецът става резиденция на династията Караджорджевич. Преди 1941 г. там били организирани много фестивали и приеми в чест на високопоставени чужденци.

Храм Свети Сава в Белград

Храмът Св. Сава (Храм светог Саве) е православна църква, една от най-големите в света. Тя е една от забележителностите, които задължително трябва да посетите в Белград. Посветена е на свети Сава – основател на сръбската православна църква и много важна фигура в средновековна Сърбия.

По-голямата част от строежа на църквата е субсидиран благодарение на дарения. Св. Сава е разположен на площ от 3500 кв.м и е висок 82 м. Впечатляващо е, че хорът на църквата се състои от 800 души. В сутерена на Св. Сава има крипта, в която се намира и съкровищницата на светеца.

Цялата фасада е направена бял мрамор и гранит, а вътрешната декорация е с мозайка. Храмът е построен на високо място и по този начин може да бъде видян от целия град.

Национален музей на Белград

Националният музей (Народни музеј) в Белград е основан през 1844 г.

Разположен е на площад Република. От неговото откриване колекциите му непрекъснато нарастват. Днес в музея има над 400 000 предмета, включително творби на изключителни майстори.

Голямата гордост на музея е френската колекция картини. Сред творците, чиито редки произведения се намират в националния музей, са Матис, Рембранд, Пикасо, Роден, Реноар, Дега, Сезан, Моне и много други. Колекциите са разделени на френска, италианска, немска и фламандска, японска, руска, австрийска и германска, югославска и сръбска, и кубизъм. Музеят разполага и с нумизматична колекция, съдържаща около 300 000 експоната.

Калемегдан - крепостта на Белград

Знаете ли откъде идва името на столицата на Сърбия, Белград? Смята се, че произлиза от цвета на камъните на крепостта над града. Някога населението живеело зад крепостните й стени, а самата Белградска крепост имала и цитадела, която представлявала вътрешна крепост.

Укреплението, служещо за защита, е изградено на възвишение през Средновековието, но според някои летописи на същото място преди това имало римско здание. Калемегдан е турското име на крепостта и паркът до нея. Изградена на високо и стратегическо място, Калемегдан дава възможност за наблюдение надалеч, включително и към устието на река Сава при вливането й в река Дунав.

Историята в крепостта...

Българската следа в историята на Белградската крепост е голяма. Градът е бил част и важен западен център на Първо и Второ българско царство. След падането на България под османска власт, укреплението става част от Кралство Унгария. На три пъти османците се борят да превземат крепостта и накрая съумяват, защото я обграждат от всички страни и спират притока на продоволствия и комуникация.

По-късно, когато Сърбия се освобождава от османско владичество, укреплението остава седалище на османската армия. Започват боеве за превземането му от сърбите. На помощ идват и българи, участници в Първа българска легия, начело с революционера Георги Раковски. Така през 1867 година след споразумение с Османската империя, Белградската крепост е предадена на Сърбия.

Какво още…

Още важна история може да научите като се разходите из крепостта. А сега, нека обърнем заслужено внимание и на парка в близост. Той носи същото име като укреплението - Калемегдан, което в буквален превод означава “замък - площад”, или дворцовия площад.

Паркът е подходящ за разходки сред зеленина и панорамна гледка над река Сава. Освен това може да поиграете тенис или баскетбол. В парка има специално изградени терени за това. В непосредствена близост е и Зоологическата градина, която е дом на много редки животни като бял лъв, което я прави задължителна за посещение.

Освен крепостта, открояващи се забележителности в парка Калемегдан са Природонаучният и Военният музей на Белград. Разгледайте парка като направите пълен кръг по крепостните стени. На много места из парка има мемориали и паметници, включително и паметна плоча на Георги Раковски и Васил Левски. Можете ли да я откриете?

След разходката можете да отпочинете на сянка в близост до някой от прекрасните фонтани на парка. Препоръчваме ви да завършите деня с чаша вино в някое от заведенията в парка и да се насладите на залеза над града.

Катедрала Свети Архангел Михаил в Белград

Катедралата Св. Архангел Михаил (Саборна Црква Св. Архангела Михаила) е сръбска православна църква, която е разположена в центъра на града.

Тя е едно от най-важните места за поклонение в страната. Построена е в периода 1837 – 1840 г. по нареждане на принц Милош Обренович, а проектът бил на Адам Фридрих Кверфелд. Изпълнена е в стил класицизъм с барокови елементи.

Декорирана е богато, има и златни иконостаси.

Най-голямата гордост на катедралата са останките от сръбските светци крал Урош, деспот Стефан Щилянович, а също и няколко сръбски управници от династията Обренович (Милош, Михайло, Милан). Най-подходящото време за посещение на  Св. Архангел Михаил е през седмицата, тъй като през уикенда обикновено има различни служби.

Площад Република в Белград

Площадът Република (Трг Републике) е един от централните градски площади. Там се намират и едни от най-познаваемите обществени сгради – Националният театър, Националният музей и известната статуя на принц Михайло. Той е и едно от най-натоварените места, тъй като там минават някой от основните пътища на града.

Вижте тук актуални оферти за екскурзии до Белград!

>
11 декември 2009 г.

Тагове

музеи

Забележителности наоколо

Избрани оферти