Начало / Статии / Статии - Сърбия

Сремски Карловци – истинският дух на Сърбия

Автор

/

Сремски Карловци е много стар град, който е създаден като римска крепост, а след превземането му от турците, се превръща в център на сръбската духовност, а Карловци се обособява като града с най-многобройно сръбско население в рамките на империята.

През 17-и век градът влиза в международното полезрение, защото именно там е подписан дългоочакваният мир между Османската империя и Свещената лига (различни европейски сили, сред които Хабсбургската империя, Полша, Венеция и Русия). По силата на това споразумение Сремски Карловци преминава под австро-унгарска власт и оттогава градът окончателно се утвърждава като ключово място за сръбския дух, политика и култура. Там е открита първата първата сръбска гимназия през 1791 г. , а три години по-късно е открита и семинария, която е втората най-стара православна и все още функционираща, след Киевската,

Една от най-известните дестинации в града е най-монументалната сграда във Войводина - Резиденцията на патриарха от 19-и век. В това седалище на Сремската епархия се намира и музеят на сръбската православна църква. Православната катедрала „Свети Николай“ пък е построена през 1762 г. и е един от най-добрите примери за архитектурата във Войводина през 18-и век, а рисунките по стените й са шедьовър на сръбския бароков стенопис. Вътре може да бъде видян ковчег с останките на втория сръбски архиепископ Арсений Сремски. В сегашния си вид катедралата е изградена между 1909-1910 г. Третата интересна религиозна сграда е римокатолическата църква „Света Троица“ (1768 г.).

Фонтанът „Четирите лъва“ от 1799 г. е интересна атракция. Той е построен по случай завършването на първата обществена водоснабдителна система в Карловци и, според легендата, всеки, който пие от него, ще се върне в града, за да остане завинаги там. Сградата на кметството пък е построена в неокласически стил между 1808-1811 година. Исторически факт е, че от балкона на кметството е обявено формирането на сръбското княжество Войводина през 1848 г.
Когато се разхождате из Сремски Карловци, не пропускайте Панорамата – мястото, където е скулптурата на поета Душко Трифунович и откъдето има невероятна гледка към града и неговите забележителности.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Сърбия!

>
06 октомври 2015 г.

Тагове

архитектура

идеи за уикенд

Забележителности наоколо

Избрани оферти