Начало / Статии / Статии - Сърбия

По съседски в Сърбия

Автор

/

Заслужава си да отидете в Сърбия не само, защото е родината на Горан Брегович и защото сръбската скара се услажда на българина, а и заради историята и културата на страната.

Белград - Сърбия
Белград

Белград е само на  400 км от София и макар през XX век да е бомбардиран пет пъти, е красив и модерен град. 

В сръбската столица има над 30 музея и галерии, много дискотеки и клубове за всеки вкус. Търговският център на града е площад “Терзие”.

Основната забележителност на Белград е крепостта Калемегдан. Тя се издига на най-високото място, на носа, образуван при вливането на Сава в Дунав. Подходите към Калемегдан и вътрешните дворове са превърнати в парк, украсен със скулптури.

Задължително трябва да се посети и Стария дворец – дом на династия Обренович. В момента там се помещава градският съвет.

Нови сад

Друг интересен град е Нови Сад - център на областта Войводина. Безспорно най-впечатляващото място в града е Петровардинската крепост, която е домакин на много фестивали.

Най-добрите заведения в града се намират близо до крепостта. С приятна музика и автентична обстановка посреща Marthas Pub, а срещу нея магазин предлага дегустация на стотици видове чай.

На същата улица е един от примерите за типичното местно ресторантче - „Мала Куча“ (Малката къща). В сръбските кръчми посрещат гостите с вода и сладко, а на изпроводяк черпят с топли пресни сладки и ликьор.

В Нови Сад можете да нощувате за 20 евро в квартира или хостел, а за малко повече ще си осигурите цял апартамент.

Ниш

Ако влезете в Сърбия през Калотина, при всички положения ще стигнете до Ниш. Градът се намира в Югоизточна Сърбия на река Нишава и е шосеен и железопътен възел на Балканския полуостров.

Градът е един от най-старите на Балканите и е наричан “Портата между Изтока и Запада”. Той е основан от келтите през III век преди Христа. В древността се е наричал Навиос – град на Феите.

Основните му забележителности са Площадът на Освобождението и турската крепост от XVIII век, както и дворецът “Бановина”, сега сграда на Нишкия университет.

Суботица

Със сигурност си струва да се посети най-северния сръбски град Суботица - на 10 км от границата с Унгария. Магнит за туристите е езерото Палич и едноименния град Палич близо до Суботица.

За пет века град Суботица е бил част от над десет държави, сред които Унгария, Отоманската империя, Австро-Унгария, самостоятелен град-държава и във всичките модификации на Югослвската федерация.

Различните култури са оставили отпечатък върху облика и развитието му. Хотелите имат уютен вид, а атракция са калните бани, риболовът и наблюдаването на птици.

Нощният живот в Суботица кипи до малките часове. В града има над 40 заведения, в които до сутринта звучат предимно балкански ритми.

Улиците са пълни с магазини и кафенета. Ресторантите мога да ви нагостят освен с прословутата сръбска скара и с унгарски гулаш, сръбски колачи, хърватски щрукли и австрийски щрудели. 

Дяволския град

Известна туристическа забележителност на Сърбия е и Дяволския град (Дяволя Варос) -  природен феномен на южния склон на връх Радан, на десния бряг на Жълтата река в централна Сърбия.

Представлява комплекс от каменни пирамиди и често е сравняван от българи с Белоградчишките скали.                                                                                                   

Името на града е дадено от жителите му. Пясъчните образования са нетрайни и непрекъснато се отмиват от дъждовете. Затова и хората отъждествяват промените с борбата за власт на дяволи. Дяволска е и водата на това място, защото е черна.

Мистиката на мястото се допълва от шумовете, създавани от вятъра между пирамидите. Във въздуха се носят “дяволски въздишки”.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Сърбия!

>
17 октомври 2016 г.

Тагове

идеи за уикенд

нова година

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти