Начало / Статии / Статии - Румъния

Тимишоара - космополитното сърце на Румъния

Автор

/

Тимишоара е един от най-космополитните градове в Румъния - университетски и индустриален център, запазил виенския си облик благодарение на многото сгради в стил сецесион. Удоволствие е човек да се разхожда и из центъра, и из кварталите, в търсене на находки, повлияни от всички краища на света - унгарски ресторанти, арабски магазини, германски бирени градини… Тук сякаш някой е събрал парченца от Европа и ги е нахвърлял на едно място, за да види какво ли ще се получи, ако всичко това се разбърка.

Снимка: iStock by Getty Images

Тимишоара се слави и като един от най-зелените градове в Румъния. Наричат го Града на розите, а през пролетта в многобройните му паркове цъфтят хиляди лалета във всякакви цветове.

Снимка: iStock by Getty Images

Мекият климат и изобилието на зеленина го правят перфектен за обикаляне пеша. Ако се изморите или времето ви изненада неприятно, спрете в някое от безбройните кафенета в града - всяко с уникален дизайн и запомняща се атмосфера. Няма как да е другояче с толкова много млади хора, които живеят тук.

Започнете откриването на града от неговото сърце - Площада на победата. Там се намират някои от емблематичните сгради на Тимишоара - кметството, катедралата, операта, филхармонията, Банатският музей и няколко исторически палати. Тук се издига и един по-необикновен музей - Музеят на революцията от 1989 г., който проследява историческите събития, довели до свалянето на Чаушеску от власт.

Още един музей, посветен на съветската ера, представлява апартамент, подреден и обзаведен изцяло с вещи и продукти от това време. Музеят е интересен предимно за западните туристи, но с минаването на годините все повече млади хора от Югоизточна Европа също го посещават.

Снимка: iStock by Getty Images

Друг площад, чието име си струва да запомните, е Площадът на обединението - той пък се намира в центъра на старата част на Тимишоара и по ръба му са се подредили католическа и сръбска църква, бароков дворец и други впечатляващи сгради. Името си дължи тъкмо на двете църкви на различни религии, които са се изправили в мир една срещу друга.

Снимка: iStock by Getty Images

Някога Тимишоара е била опасана с крепостни стени, от които днес не е останало кой знае колко. Бастионът е част от тези стени и преди няколко години беше реновиран, за да създаде поне частично представа за някогашния вид на града.

Впечатляващо е и присъствието на еврейската общност в града, която според историческите данни живее тук от 2-ри век. Днес са запазени три действащи синагоги, има и еврейски квартал.

Отдалечете се от центъра и се разходете (буквално и във времето) в Музея на банатското село. В него ще видите повече от 30 традиционни селски къщи от 19-и век. Къщите са преместени камък по камък и греда по греда от различни краища на страната, за да бъдат събрани в този музей на открито.

Вижте актуални оферти за екскурзия в Румъния!

>
08 септември 2023 г.

Тагове

любопитно

музеи

семеен туризъм

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти