Начало / Статии / Статии - Турция

Памуккале - памукова крепост с целителна сила от римски времена

Автор

/

Какво си представяте, когато чуете думата памук? Сигурно мислите за бяла и пухкава материя, в която да се гмурнете. Именно това е името на една от най-посещаваните забележителности в Турция- Памуккале. На турски език името означава памуков замък, а белият му цвят е нещо, което трудно може да остане незабелязано. В течение на хилядолетия природата е ваяла това вълшебство на геологията и сами ще се убедите, че резултатът си е струвал чакането.

История и образуване

Мястото е било известен курорт и баня от римско време, а днес е популярна дестинация за хора от цял свят. Топлите минерални извори съдържат елемента калций. Когато водата излезе на повърхността, калцият, който не се разтваря в нея, се отлага, подобно на неприятния котлен камък. Тук обаче резултатът е къде-къде по-приятен за окото и сетивата, a стъпаловидните тераси, които са се образували, сякаш са дело на виден архитект. Скалата, която се образува, се нарича травертин и в този случай съставът й образува белия цвят, който виждате. Белите образувания в комбинация с прозрачната минерална вода са запомняща се гледка, а ако имате време и малко търпение да изчакате залеза, ще станете свидетели на райска цветна картина.

Полезна информация

За много хора е голямо изкушение да стъпят боси или да се топнат във водата на Памуккале, но макар преди години да е било възможно, сега е забранено и охрана следи за всеки, който се приближи подозрително близо до водата. Ограниченията са взети с оглед да се запази състоянието на скалите и съставът на водата и да се предотвратят замърсявания. Има специално изграден басейн, в който можете да плувате сред останки на древен храм, който е разрушен от земетресение.

Най-добре е да дойдете през пролетта или есента, за да избегнете лятната навалица от туристи. Имайте предвид, че басейнът, в който може да се плува, е отворен само през летния сезон. Ако искате да посетите Памуккале, ще трябва да се подготвите за немалко километри - 220 км до Кушадасъ и 600 км южно от Истанбул.

Вижте всички оферти за пътувания до Кушадасъ!

Снимки: Thinkstock/Gulliver

>
30 август 2023 г.

Тагове

басейни

любопитно

минерални извори

Памуккале

природни забележителности

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти