Начало / Статии / Статии - Турция

Какво да видите във Фетие

Автор

/

Фетие се намира в едноименния залив в Турция и е магнит за българските почитатели на морето, гостоприемството и хубавата храна от много години. Ако все още не сте стъпвали в тази част на турското крайбрежие, ето кои са някои от първите неща, които да видите и направите в летния курорт на брега на Егейско море извън плажуването.

Снимка: iStock by Getty Images

Скалните гробници

Снимка: iStock by Getty Images

Преди древните гърци край Фетие живеели ликийците. Скалните гробници, построени от тях, са една от най-известните забележителности на града и до днес и буквално няма как да ги пропуснете, защото са издълбани в скали над Фетие. Най-известната и посещавана е Гробницата на цар Аминта - със своите 6-метрови колони и възраст от над 2300 години тя е впечатляваща гледка.

Има много такива гробници в целия залив Фетие, като някои са достъпни откъм сушата, а други са надвиснали над морето.

Саркофазите на Фетие

Снимка: iStock by Getty Images

Ликийците не погребвали мъртвите си в едно гробище, а из целия град. Някои от техните саркофази съществуват и до днес, като Фетие е израствал през вековете около древните монументи. Някои са богато украсени с релефи и са на по 2-3 етажа. Обикновено посетителите на града се натъкват на саркофазите случайно - свиват в някоя странична уличка и пред тях най-неочаквано се изправя паметник на стотици години.

Старият град

Снимка: iStock by Getty Images

Старият град е най-очарователната част на Фетие. Виещите се улички, застлани с камъни, са идеални за разходки и попиване на атмосферата на района. Сложете си удобни обувки и след изморителна разходка си изберете някой от многобройните ресторанти за порция местни вкусотии.

Музеят на Фетие

За да се потопите изцяло в атмосферата на Фетие, която се е завихрила тук през вековете, непременно спрете в градския музей. Най-интересни и в изобилие са находките от ликийската епоха. Тук се пази и триезичен надпис на древногръцки, ликийски и арамейски, благодарение на който ликийският език е разшифрован (подобно на Розетския камък, чрез който се случва разчитането на писмеността на древните египтяни).

Отидете до остров Гемилер

Снимка: iStock by Getty Images

Макар днес да е необитаме, остров Гемилер е бил населяван от ликийците около 1500 г. пр.н.е. Според някои легенди на острова е бил гробът на Свети Николай Чудотворец, а днес могат да се видят останките от четири византийски църкви. Една от най-впечатляващите разходки на острова е по пътеката за процесии от византийско време, която се спуска от върха на острова чак до крайбрежието.

За да стигнете до Гемилер, трябва да се запишете на еднодневна екскурзия с лодка или да си наемете лодка.

Пазарите на Фетие

Главният пазарен ден във Фетие е вторник, когато на пазарите ще намерите пресни плодове, зеленчуци и храна от региона, наред с обичайните туристически сувенири и дрънкулки.

Плажът Олудениз

Снимка: iStock by Getty Images

Олудениз се намира само на десетина километра от Фетие и често е едно от първите места, които туристите посещават. Олудениз е известен с необикновената си красота, тюркоазената си вода и издигащата се за фон 2000-метрова планина Бабадаг. Плажът е със ситни камъчета.

Вижте актуални оферти за пътуване до Турция!

>
26 май 2023 г.

Тагове

екзотика

любопитно

плажове

полезно

романтични места

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти